Τα 8+1 ερωτήματα για την υπόθεση FOLLI FOLLIE

18/06/2018, 08:10
Folli-Follie

1
Γιατί άργησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Η αντίδραση της εποπτεύουσας αρχής δεν ήταν ακαριαία. Έπρεπε να περάσουν αρκετές ημέρες για να προχωρήσει σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Μέτοχοι να χάσουν χρήματα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Όσο κι αν η Επιτροπή υποστηρίζει πως αντέδρασε άμεσα, τα γεγονότα δεν μπορούν να την επιβεβαιώσουν. Τα αντανακλαστικά ήταν μάλλον «σκουριασμένα».

2
Υπήρξε πολιτική παρέμβαση;
Πολλά ακούγονται γι’ αυτή την υπόθεση. Φαίνεται πως έπιασε πολλούς στον «ύπνο». Ακόμα και ότι υπήρξαν και πολιτικές παρεμβάσεις, μιας και μιλάμε για μια εταιρεία - κολοσσό, με δραστηριότητα σε πολλές χώρες του κόσμου, με εκατοντάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και υψηλούς τζίρους. Ακούγονται πολλά και για πολιτικά πρόσωπα. Η ονοματολογία δεν έχει σημασία προσώρας. Σημασία έχει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και οι μικρομέτοχοι, οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι, να δουν ποια είναι η επόμενη μέρα.

3
Για δεν το είχε δει κανείς;
Αυτή είναι η απορία των περισσότερων. Μια εταιρεία με τζίρο πάνω από 1,4 δισ. ευρώ κατηγορείται από ένα ξένο fund ότι έδινε λάθος οικονομικά στοιχεία και ότι δεν έχει πραγματικά τα καταστήματα που εμφανίζει ότι διαθέτει. Η… αποκάλυψη έγινε από τη στιγμή που έκαναν κάτι απλό: πήγαν να δουν αν όντως υπάρχουν τα καταστήματα της FF σε κάποιες περιοχές του κόσμου. Το fund λέει πως δεν τα βρήκε όλα.

4
Πώς γίνεται να λέει ψέματα μια τέτοια εταιρεία;
Και εδώ απάντηση δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Η FF κατηγορείται ότι δήλωνε… ό,τι ήθελε. Τόσα χρόνια δεν την είχε ελέγξει κανείς. Φυσικά, αυτά τα στοιχεία που παρουσίαζε είχαν επιπτώσεις πάνω στη μετοχή και στους επενδυτές. Εταιρεία - κολοσσός, με παγκόσμια παρουσία, διέθετε κύρος και εμπιστοσύνη έναντι των επενδυτών. Μέχρι να «σκάσει» η υπόθεση. Σε σημείο που στη μετοχική σύνθεση αποφάσισε να μπει και ο κινεζικός κολοσσός Fosun, που μάλιστα τις πρώτες μέρες της κρίσης αποφάσισε να στήριξη την επένδυσή της και αύξησε τη συμμετοχή της από το 13% περίπου στο 16%. Όμως σύμφωνα με διαρροές του κινεζικού ομίλου, εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν πριν λίγον καιρό στην Αθήνα για την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η εμπιστοσύνη επλήγη μετά την αδυναμία της πλευράς Κουτσολιούτσου να παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις.


5
Γιατί δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις;
Όταν ξεσπά μια τέτοιου μεγέθους κρίση θεωρείται λογικό η εταιρεία να δώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τα στοιχεία που της ζητούν. Στην περίπτωση της FF αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, έχουν περάσει τόσες εβδομάδες από την έναρξη της κρίσης και στοιχεία δεν έχουμε δει. Ή δεν τα έχει προσκομίσει στις εποπτικές - ελεγκτικές αρχές, όπως τα ζήτησαν. Πράγμα περίεργο για μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία, που αν μη τι άλλο θα πίστευε κανείς ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να τα δώσει μέσα σε ελάχιστες ώρες, ώστε η κρίση να τελειώσει εκεί και να βάλει αυτούς που την κατηγορούν στη θέση τους. Αλλά ούτε και αυτό έγινε.

6
Μπορεί να σηκώσει πρόσθετες εγγυήσεις;
Οι τράπεζες έχουν θορυβηθεί. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά όταν βλέπουν έναν σημαντικό πελάτη τους να αντιμετωπίζει τεράστια θέματα που ξεπερνούν –ίσως– και το σημείο της κρίσης. Μάλιστα, όπως λένε τραπεζικές πηγές, έχει δρομολογηθεί, με τη συναίνεση της FF Group, η λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων. Μπορεί όμως να το αντέξει αυτό η εταιρεία; Υποστηρίζει πως ναι. Ήδη έχει δρομολογηθεί η ενεχυρίαση του 40% που κατέχει η Folli Follie στην «Αττικά Πολυκαταστήματα», ενώ συζητείται και η ενεχυρίαση τυχόν ακινήτων ελεύθερα βαρών, αλλά και του ποσοστού που η εταιρεία κατέχει στην ελβετική εισηγμένη Dufry και το οποίο δεν είναι ήδη ενεχυριασμένο σε ομολογιακούς τίτλους ή άλλες υποχρεώσεις.
Άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου είναι τα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο Αττικής, τα δύο εκπτωτικά πολυκαταστήματα με την επωνυμία Factory Outlet στην οδό Πειραιώς και στο εμπορικό πάρκο του «Ελ. Βενιζέλος» και η συμμετοχή στην «Αττικά Πολυκαταστήματα». Όμως η συμμετοχή αυτή ήδη απομειώθηκε από περίπου 46% σε λιγότερο από 40%, καθώς οι μέτοχοι της άλλης βασικής μετόχου της «Αττικά Πολυκαταστήματα», της Retail Ventures –Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, και Αλ. Σγουμπόπουλος– μετέτρεψαν προ δεκαημέρου το ομολογιακό δάνειο της εταιρείας συμμετοχών σε μετοχές ανεβάζοντας το ποσοστό τους άνω του 51%, σε μια προφανώς συμβολική κίνηση απεμπλοκής της «Αττικά Πολυκαταστήματα» από την υπόθεση τη Folli Follie.

7
Θα αντέξει να πληρώνει;
Όσο η κρίση δεν καταλαγιάζει, όσο δεν δίνονται πειστικές απαντήσεις, τόσο θα διογκώνονται τα προβλήματα. Το βασικό είναι ένα: για πόσο ακόμα θα μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της; Όσο δεν απαντά η φήμη της καταρρακώνεται διεθνώς. Οι προμηθευτές θα ζητούν εγγυήσεις, και θα είναι άκρως επιφυλακτικοί με τις συναλλαγές μαζί τους. Όσο τραβά αυτή η ιστορία, η «στάμπα» θα μείνει και θα επηρεάσει τους πελάτες.

8
Υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του μισού δισ.;
Αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή εντύπωση είναι το «εκρηκτικό» ταμείο που έχει η FF. Στα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της FF είναι λίγο κάτω από τα 500 εκατ. €. Για ποιον λόγο μια εταιρεία έχει στο «ταμείο» ένα τέτοιο ποσό; Γιατί δεν έδινε μερίσματα στους μετόχους για χρόνια ενώ είχε κέρδη; Και αν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, γιατί δεν ξεκαθαρίζει την υπόθεση;


9
Πώς θα αντικρούσουν τώρα τους επενδυτές;
Μην ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε ένα roadshow στη Νέα Υόρκη. Εκεί κανονικά θα έπρεπε να ήταν και η FF. Το… φίδι από την τρύπα, όμως, θα κληθούν να το βγάλουν οι διοργανωτές. Είναι βέβαιο πως οι ξένοι επενδυτές και τα funds θα ρωτήσουν τι συμβαίνει με αυτή την υπόθεση. Είναι σίγουρο πως τους έχει προβληματίζει η τεράστια καθυστέρηση στον έλεγχο, το άγριο «σορτάρισμα» της μετοχής πριν ανασταλεί, και πολλά ακόμα.
Το περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι και το καλύτερο επενδυτικά, όχι μόνο για τη Folli, αλλά και για πολλές ακόμα μετοχές του ΧΑΑ, χωρίς να φταίνε! Ευθύνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όμως. Εύλογα οι ξένοι επενδυτές θα αναρωτηθούν γιατί δεν είχε κάνει κανείς έναν έλεγχο και πώς γίνεται η Επιτροπή να μην προστάτευσε τους επενδυτές;