«Μήλον της έριδος» το «ΥΓΕΙΑ» 

18/06/2018, 09:13
ygeia

Επιχειρηματικός τσακωμός με… άγριες διαθέσεις φαίνεται πως ξεσπά για την πώληση του «ΥΓΕΙΑ». Η MIG φαίνεται πως προωθεί την πρόταση που έχει υποβάλει εδώ και λίγο καιρό η CVC Capital Partners. Αυτό φαίνεται πως οδήγησε… στα κάγκελα το Ιατρικό Κέντρο του ομίλου Αποστολόπουλου, που ενδιαφέρει εξίσου για το «ΥΓΕΙΑ». Μάλιστα, είχε υποβάλει και προσφορά για την απόκτηση του νοσοκομείου. Και εδώ ξεκινούν όλα. Η «Εταιρεία Συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος Α.Ε.» (μετόχου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Α.Ε. κατά 39,15 %) κατέθεσε αγωγή κατά της MIG και της Τράπεζας Πειραιώς επειδή προωθεί την CVC και όχι τη δική της πρόταση.

Η MIG έβγαλε ανακοίνωσε και λέει πως το ξένο fund υπέβαλε πρόταση με 0,92 ευρώ / μετοχή και ο Αποστολόπουλος με 0,45 ευρώ, συνεπώς προτιμά την υψηλότερη προσφορά. Αυτή η ανακοίνωση δεν έμεινε αναπάντητη από το Ιατρικό Κέντρο που υποστηρίζει ότι παρά τη δική της προσφορά η MIG έχει ανοίξει… διάπλατα τα βιβλία και τα ευαίσθητα δεδομένα του «ΥΓΕΙΑ» στη CVC.

Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η πώληση μιας επιχείρησης γίνεται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί φωνάζει ο Αποστολόπουλος, αφού έδωσε προσφορά με σχεδόν τα μισά λεφτά.

Γιατί δεν βάζει το χέρι στην τσέπη και να διεκδικήσει το «ΥΓΕΙΑ», αφού τόσο πολύ το επιθυμεί; Πώς περιμένει, δηλαδή, να πάρει το νοσοκομείο από τη στιγμή που υπάρχει πρόταση με τα διπλάσια;

Δυστυχώς, αυτό το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα. Στον ΟΔΙΕ, στον Αστέρα, στο Hilton. Έλληνες επιχειρηματίες έδωσαν προσφορές πολύ χαμηλότερες από τους ξένους. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρεθούν σε χέρια ξένων και όχι Ελλήνων επιχειρηματιών.

Φυσικά και όλοι θα προτιμούσαν σημαντικές επιχειρήσεις να διατηρούν τον ελληνικό τους χαρακτήρα. Αλλά δεν γίνεται να δίνεις τα μισά και να περιμένεις να κάνουν στην άκρη μια διπλάσια προσφορά, μόνο και μόνο επειδή μιλάς… ελληνικά. Πληρώνεις; Παίρνεις. Αυτό είναι το δίκαιο, αλλά και ο αμείλικτος νόμος της αγοράς. Να δούμε αν έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει… ρελάνς!