Θεσμικό «παιχνίδι» με φόντο τον Παυλόπουλο

18/06/2018, 10:21
Θεσμικό «παιχνίδι» με φόντο τον Παυλόπουλο

Σε θεσμικό παίγνιο κατηγορούνται ότι υποβάλλουν το πολιτικό γίγνεσθαι κάποιοι κύκλοι κινούμενοι εντός και περί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα κάποιοι καλά γνωρίζοντες λένε πως μερικοί από αυτούς συνηγορούν στην προώθηση του εξωκοινοβουλευτικού, μνημονιακού πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προκειμένου να αμφισβητήσουν τη συνέχεια του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ηρώδου Αττικού, δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του. Μάλιστα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο «να παραιτηθεί για να δημιουργήσει θεσμική εκτροπή εν όψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε όχι μόνο γιατί, όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του, «ο συγκεκριμένος Πρόεδρος τιμά και σέβεται τον θεσμικό του ρόλο», αλλά και γιατί η συμφωνία είναι δομημένη στα χνάρια της γραμμής του Κώστα Καραμανλή. Συνομιλητές μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας έλεγαν με νόημα πως «κάποιοι καπηλεύονται βλάσφημα το δάκρυ του εθνάρχη για τη Μακεδονία: Αν η συμφωνία ήταν κακή ή “προδοτική” ΑΥΤΟΣ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα άδειαζε τον πρωθυπουργό. Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη άδειασε». Και αναρωτιόντουσαν με νόημα «αν υπάρχει κάποιος που σέβεται και αγαπά τον Καραμανλή πιο πολύ από τον Προκόπη Παυλόπουλο;».

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Το ψυχρό βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το πρώτο μήνυμα – από αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει συχνά η «γλώσσα του σώματος» χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η άρθρωση της παραμικρής λέξης. Τα λόγια του Προκόπη Παυλόπουλου απλώς επισφράγισαν το «χαμηλό βαρομετρικό» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις του πιο στενού συνεργάτη, τόσο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όσο και του Κώστα Καραμανλή, με το νυν αρχηγό της Ν.Δ. Βεβαίως αυτό δεν είναι καινούργιο. Όλοι θυμούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός από τους βουλευτές της Ν.Δ. που δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Το δεύτερο ημίχρονο

Η Πειραιώς όμως δεν έμεινε εκεί, προτιμώντας να «κλιμακώσει» την κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και το… δεύτερο ημίχρονο το πήρε… εργολαβία ο Αντώνης Σαμαράς. Τον οποίο όμως κατηγορούν εδώ και κάποιες μέρες οι καραμανλικοί της Ν.Δ. για θεσμική απρέπεια – άλλοι μιλούν για μείζον θεσμικό ατόπημα. Kύκλοι του καραμανλικού μπλοκ έκαναν λόγο για «εμπαθή, χυδαία συνταγματικά ανεδαφική και ανιστόρητη επίθεσή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και τα πολύ χαμηλά όρια που έχει θέσει ό ίδιος για τον εαυτό του» και τόνιζαν πως «ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι όμως κριτής. Είναι κρινόμενος. Διότι οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία συστηματικά προς την ακροδεξιά». Η σύγκρουση όμως δεν έμεινε εκεί. Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας έκανε γνωστή η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), προερχόμενη από το «βαθύ» καραμανλικό Στρατόπεδο, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για απαξίωση και ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού επειδή δεν θέλει εκλογές. «Με την κατάθεση της πρότασης μομφής, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαιώνεται με θεσμικό τρόπο ότι στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί τώρα τις εκλογές, ώστε να φύγει η ‘‘χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών’’ όπως συνηθίζει να λέει» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώην βουλευτής της Ν.Δ.