Kλασικές μελωδίες στον γραφικό Μόλυβο

12/06/2018, 12:19
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σε ένα νησί που μαστίζεται από την προσφυγική κρίση, τη Λέσβο, τρεις νέοι άνθρωποι είναι η καρδιά ενός μουσικού φεστιβάλ που γεμίζει με νότες και κλασικές μελωδίες τον γραφικό Μόλυβο. Ανάμεσα στις πυρετώδεις προετοιμασίες για την οργάνωσή του ήρθαμε σε επικοινωνία με τον έναν από τους τρεις ιδρυτές και υπεύθυνο ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Τρύφων, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις ιδέες και τα μελλοντικά σχέδια σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου.

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

- Είστε μια ιδρυτική ομάδα τριών νέων ανθρώπων. Τι αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου;

- Η γνωριμία μου με τις αδελφές Ντόρκεν, οι οποίες κατάγονται επίσης από το νησί. Μοιραζόμασταν δύο κοινά: την αγάπη μας για τη μουσική και για τη Λέσβο. Επίσης, μέσα μας ενυπήρχε το ίδιο όραμα για το χωριό: Ο Μόλυβος να αποτελέσει κέντρο τέχνης και πόλο έλξης καλλιτεχνών και πολιτιστικού τουρισμού. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και προέκυψε το φεστιβάλ.

- Το 2017 παραλάβατε το βραβείο καινοτομίας από το Classical: Next. Τι σημαίνει το βραβείο αυτό για εσάς, αλλά και για τη Λέσβο;

- Ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για εμάς καθώς διακριθήκαμε ανάμεσα σε 200 προσπάθειες. Φάνηκε πως αυτό που κάνουμε δεν αφορά μόνο εμάς ή μόνο το νησί αλλά αναγνωρίζεται και απασχολεί μια διεθνή κοινότητα που ασχολείται ενεργά με τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα η βράβευσή μας άνοιξε πόρτες για να διαφημίσουμε το φεστιβάλ στο εξωτερικό και να αναπτύξουμε το κοινό μας εκεί. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς καθώς η εξωστρέφεια και η προσέλκυση κόσμου από το εξωτερικό είναι οι βασικοί μας στόχοι σε σχέση με την επικοινωνιακή μας πολιτική και την ανάπτυξη του φεστιβάλ.

- Ποια είναι τα οφέλη του εγχειρήματος αυτού για την τοπική κοινωνία του νησιού που έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως από την προσφυγική κρίση;

- Ο τουρισμός αναψυχής στο νησί επηρεάστηκε σημαντικά από το προσφυγικό ζήτημα. Είναι ενδεικτικό πως οι πτήσεις τύπου charter μειώθηκαν κατά 70% το 2015. Το φεστιβάλ ήδη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, χώροι εστίασης) δίνοντας μια μικρή ένεση για τις λίγες μέρες που διαρκεί. Τα καθαρά οικονομικά οφέλη του φεστιβάλ πλησιάζουν το 1.000.000 συνολικά. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, παρέχουμε στην τοπική νεολαία την ευκαιρία να συνδράμει εθελοντικά στο φεστιβάλ, να εξοικειωθεί με τη διοργάνωση μιας απαιτητικής τεχνικά παραγωγής και να συναναστραφεί με κορυφαίας εμβέλειας καλλιτέχνες. Τέλος, το σημαντικότερο κοινωνικό όφελος έρχεται μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο διεξάγεται ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Προσκαλούμε καταξιωμένους σολίστ οι οποίοι με διαδραστικό τρόπο βάζουν τους νέους του νησιού στη μαγεία της μουσικής.

- Πραγματοποιείτε και άλλες παράλληλες δράσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρο και χρόνο εκτός του φεστιβάλ;

- Πέρα από το φεστιβάλ φέτος ξεκινήσαμε ένα νέο εγχείρημα που αφορά τις εικαστικές τέχνες. Πρόκειται για το Tryfon Art Residency που πραγματοποιείται στη Στέγη Τεχνών Τρύφων. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να προσελκύσει εικαστικούς από το εξωτερικό στο νησί φιλοξενώντας τους για κάποιες εβδομάδες και παρέχοντάς τους χώρο και υλικά για να δημιουργήσουν. Η διαδικασία του residency διαρκεί 3 μήνες (Μάιο με Ιούλιο) και τον Αύγουστο θα εκτεθούν τα έργα που θα έχουν παραχθεί. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των καλλιτεχνών στη σελίδα tryfon.art.residency στο Instagram.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την ανάπτυξη του φεστιβάλ αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής ζωής του νησιού;

- Ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε την περίοδο διάρκειας του φεστιβάλ καθώς και να αυξήσουμε σταδιακά τις τιμές των εισιτηρίων ώστε να γίνει πιο βιώσιμο οικονομικά. Επίσης σκοπός μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό του κοινού που έρχεται από το εξωτερικό αποκλειστικά για να το παρακολουθήσει (αυτή τη στιγμή περίπου 25% του κοινού μας).