Μήνυση Νικολόπουλου για την υπόθεση ALPHA

10/06/2018, 22:53
alpha

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του ΕΣΡ σχετικά με τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών. Κατά την έξοδό του από το μέγαρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε τα εξής: «Έχω τονίσει πολλές φορές ότι εμείς θα επιμείνουμε για όλες τις περιπτώσεις που πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει, ξεκαθαρίζοντας υποθέσεις με έντονη… δυσοσμία, όπως για παράδειγμα είναι τα δάνεια των κομμάτων ή του σκανδάλου του προαστιακού, κ.λ.π. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ένας επιχειρηματίας, ο κ. Δ. Κοντομηνάς που διώκεται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα φέρεται να μεταβίβασε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στην κόρη του, αχρεωστήτως, φόρους ύψους 77 εκ. ευρώ που του καταλόγισε η εφορία το 2017. Επίσης, στην κόρη του μεταβίβασε και περιουσιακό στοιχείο αξίας 289.543.000 ευρώ, δηλαδή τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, με το 100% των μετοχών της ALHA MEDIA GROUP χωρίς να πληρωθεί ούτε φόρος μεταβίβασης, ούτε φόρος υπεραξίας, ούτε φόρος δωρεάς. Απέναντι σε αυτή την υπόθεση, το ΕΣΡ φαίνεται πως ξεπέρασε με… ευκολία το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφ’ ενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφ’ ετέρου δε διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial ownerς και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί από τον Δημήτρη Κοντομηνά στη Μαρία Κοντομηνά, ενώ παραμένει άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς τη μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων. Νομίζουμε λοιπόν ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν τα μέλη του ΕΣΡ παρέβησαν το καθήκον τους, ανακηρύσσοντας υπό αυτές τις συνθήκες την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ως υποψήφια προς απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που με το ίδιο σκεπτικό απέκλεισαν την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων. Και όπως πολλές φορές έχω πει, απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και στις απαντήσεις που οφείλονται σε έναν λαό που έχει υποστεί τα πάνδεινα, δεν χωράει καμμία… έκπτωση και κανένας συμβιβασμός!».

Στα βασικά σημεία της μήνυσης ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρει:

- H εταιρεία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. η οποία μέσα από ένα σύμπλεγμα εξωχώριων εταιρειών προέβαινε ανελέγκτως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις συνεχείς και εκτεταμένες ζημίες που παρουσίαζε κατά τη χρήση της αλλά και προέβη σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον Δ. Κοντομηνά στην Μ. Κοντομηνά χωρίς να πληρώνονται οι τυχόν φόροι δωρεάς και μεταβίβασης και κατά παράβαση των εισαγγελικών και ανακριτικών διατάξεων οι οποίες είχαν διατάξει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δ. Κοντομηνά λόγω χρεών προς το δημόσιο. Παρ’ όλ’ αυτά το ΕΣΡ, κατά μία δέουσα να ελεγχθεί –κατ’εμέ– απόφασή του δεν εφαρμόστηκε προσηκόντως ο νόμος και το δίκαιο της προκήρυξης, ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. υποψήφια για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας

- Είναι απολύτως σαφές ότι ένας από τους σκοπούς της προκήρυξης είναι η αποφυγή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Γιαυτό και ζητούνται από τους υποψηφίους αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις όχι μόνο για την υποψήφια εταιρεία αλλά και για τους μετόχους και σε περίπτωση που και αυτοί είναι νομικά πρόσωπα αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας των μετόχων της διαδοχικώς μέχρι φυσικού προσώπου (Γ.2.2) και ειδικότερα για τις αλλοδαπές εταιρείες ‐ μέτοχοι της υποψηφίας (όπως εδώ δηλαδή της ALPA MEDIA LTD η οποία εδρεύει στην Κύπρο και έχει τη μορφή εξωχώριας εταιρείας) ή των μετόχων αυτής που έχουν τη μορφή της «nominee company», οφείλουν να δηλώσουν τον πραγματικό τους μέτοχο (beneficial owner).

- Το ΕΣΡ όμως με απίστευτη ευκολία ξεπέρασε το γεγονός ότι από το 2012 έως το 2016 διενεργήθηκαν αφ’ ενός τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και από 177.000.000 ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο στα 289.543.000 ευρώ, αφ’ ετέρου δε διενεργήθηκαν μεταβιβάσεις και αλλαγές στους beneficial owners και αυτή η τεράστια περιουσία των 289.000.000 ευρώ πέρασε εν μία νυκτί από τον Δ. Κοντομηνά στη Μαρία Κοντομηνά άγνωστο εάν πληρώθηκε ο αναλογούν φόρος και παρότι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις που ερευνούν τον Δημήτριο Κοντομηνά για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα είχαν απαγορεύσει ρητώς τη μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων. Επειδή λοιπόν συνάγεται από τα ανωτέρω ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εξ υμών εάν ενδεχομένως τα αναφερόμενα μέλη του ΕΣΡ παρέβησαν το καθήκον τους ανακηρύσσοντας την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. υποψηφία προς απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας όταν την ίδια στιγμή με το ίδιο σκεπτικό απέκλεισαν ορθώς την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. και ενώ, ενδεχομένως, οι μέτοχοί της δεν παρείχαν επαρκή δικαιολογητικά με την προέλευση των χρημάτων.

- Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο Δημήτριος και η Μαρία Κοντομηνά διέπραξαν και τα τιμωρούμενα σε βαθμό κακουργήματος εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της καταδολίευσης δανειστών και της παραβίασης εισαγγελικής και ανακριτικής διάταξης. Συγκεκριμένα, ενώ ο Δ. Κοντομηνάς διώκεται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να διοχέτευσε στην κόρη του Μαρία Κοντομηνά περιουσιακό στοιχείο αξίας 289.543.000 ευρώ, δηλαδή τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA μεταβιβάζοντάς της το 100% των μετοχών της ALHA MEDIA GROUP χωρίς να πληρωθεί ούτε φόρος μεταβίβασης, ούτε φόρος υπεραξίας, ούτε φόρος δωρεάς. Πώς είναι δυνατόν η Μ. Κοντομηνά να αποκτά ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο που σε περίπτωση που η μεταβίβαση εγένετο κανονικά οι εισπραττόμενοι από το Ελληνικό Δημόσιο φόροι θα ήταν της τάξεως των δεκάδων ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ομοίως ο Δ. Κονομηνάς φέρεται τους φόρους που απέκρυψε των 77.000.000 ευρώ που του καταλόγισε η Δ.Ο.Υ το 2017 να τους ενσωμάτωσε στο κανάλι ALHA και να τους μεταβιβάζει αχρεωστήτως στην κόρη του. Τα συγκεκριμένα περιστατικά, εάν είναι αληθή, φέρονται να έγιναν κατά παράβαση των εισαγγελικών και ανακριτικών διατάξεων και σκοπό είχαν να παρέχουν στους εγκαλούμενους προστασία από τις επιβληθείσες κυρώσεις και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.