Κώστας Ζαχαριάδης:«Δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, φοροελαφρύνσεις»

10/06/2018, 22:15
1

Για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης στη μεταμνημoνιακή εποχή κάνει λόγο ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος τονίζει ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα. Σχετικά με το Σκοπιανό υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα καθώς η κάθε πλευρά υποστηρίζει ως την τελευταία στιγμή τα εθνικά της δικαιώματα.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

- Γιατί πετάξατε την μπάλα στα Σκόπια για την επίλυση του θέματος; Σε τι συνίσταται η εμπλοκή;

- Έτσι γίνεται στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Η κάθε πλευρά υποστηρίζει έως την τελευταία στιγμή τα εθνικά της δικαιώματα. Εξαρχής ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Παρά τα διαχρονικά κωλύματα και την σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό μεγαλοστομία που υπήρχε κυρίως από την απέναντι πλευρά των συνόρων, αλλά κάποιες φορές και από τη δική μας πλευρά, πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα. Έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση και είμαστε αρκετά κοντά στην εύρεση λύσης από τη στιγμή που υπάρχει και η πολιτική βούληση. Αυτό που φαίνεται στο τέλος της διαδρομής είναι ποιος έχει την αντοχή και τις δυνατότητες να φτάσει μέχρι τον τερματισμό. Διότι αυτή η λύση δεν θα αποτελέσει μια υπόθεση που κάποιος θα χάσει και άλλος θα κερδίσει ή θα κερδίσουν και οι δύο ή δεν θα υπάρξει λύση.Νομίζω είναι προς το συμφέρον όλων μας το γειτονικό κράτος να είναι ακριβώς έτσι: ανεξάρτητο, δημοκρατικό, με συμμετοχή σε διεθνείς θεσμούς, σταθερό και ειρηνικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, που δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, όταν θα υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής και πολιτικής συναίνεσης.

-Η καθαρή έξοδος είναι δεδομένη. Αλλά πόσο εύκολη θα είναι μετά τα γεγονότα της Ιταλίας;

-Είναι γεγονός ότι η γειτονική χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτή ακριβώς η πολιτική κρίση στην Ιταλία επιβάλλει για πολλούς λόγους την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ξέρουμε ότι στην Ευρώπη και διεθνώς ζούμε σε ταραχώδεις πολιτικά καιρούς, όμως όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η χώρα έκανε παραπάνω από όσα έπρεπε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουν και οι άλλοι αυτό που πρέπει και να μην κρύβονται πίσω από δικαιολογίες.

-Ποιες οι προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή εποχή;

-Η περίοδος από το καλοκαίρι του 2018 και μετά θα χαρακτηρίζεται από δίκαιη ανάπτυξη, αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος και φοροελαφρύνσεις. Κύριο μέλημά μας είναι όλα αυτά τα οποία κατακτήθηκαν με κόπο τα τελευταία χρόνια, που μεταφράζονται και σε αριθμούς στο επίπεδο των μακροοικονομικών δεικτών της χώρας, της βιωσιμότητας των χρεών και των θετικών επιδόσεων, να φτάσουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τοποθετεί στο επίκεντρο τον εργασιακό τομέα προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και την καταπολέμηση της αδήλωτης και επισφαλούς εργασίας. Ανάλογη προτεραιότητα θα δοθεί και στην εξισορρόπηση της υψηλής και άδικης φορολογίας που υφίστανται μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Το αναπτυξιακό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής θα συμβολίσει τη μετάβαση από μια περίοδο οικονομικής σκληρότητας και βαρβαρότητας στην επόμενη μέρα της ανάπτυξης και της ανακούφισης. Για να γίνουν όμως όλα αυτά υπάρχει ένα τρίπτυχο που πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε και αυτό είναι επενδύσεις, επενδύσεις και επενδύσεις.

- Ποια η στρατηγική σας στην τοπική αυτοδιοίκηση; Βλέπετε μέσα από τις εκλογές διείσδυση στην Κεντροαριστερά;

- Δεν είναι θέμα στρατηγικής, είναι ζήτημα θέσης και τοποθέτησης. Από το 2012 και μετά είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, η κυρίαρχη επιλογή των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, κεντροαριστερών ψηφοφόρων και είναι αυτονόητο ότι επιδιώκει ως κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να παραμένει η κεντρική - κυρίαρχη δύναμη, ο ρυθμιστής των εξελίξεων σε αυτό τον πόλο του πολιτικού μας συστήματος. Η προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της απλής αναλογικής και στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα κόμματος αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών. Τελείωσε η περίοδος των 40 και 50 εδρών που οδήγησαν μαζί με τόσα άλλα τη χώρα στη χρεοκοπία, τελείωσε η περίοδος που μια δημοτική παράταξη που είχε πάρει 22% βρισκόταν με 60% των δημοτικών συμβούλων. Τώρα θα συζητήσουμε όλοι με όλους, θα συγκρίνουμε τις συμπτώσεις με τις αποκλίσεις και οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση γίνει θα είναι πολιτικού και προγραμματικού χαρακτήρα.

- Γιατί ξαναγυρίσατε πίσω τη συζήτηση στα γεγονότα του ’63;

-Δεν γυρίζουμε πίσω, όποιος όμως δεν έχει παρελθόν δεν έχει και μέλλον. Η ιστορία πρέπει να ενδιαφέρει τη νέα γενιά. Η ιστορική γνώση και ο αγώνας κατά της λήθης είναι το εφόδιο για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Είναι λυπηρό να ακούμε τέτοιες δηλώσεις: «Πείτε μου τώρα, το παιδί των 17 ετών, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, που το ενδιαφέρει πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030, εάν το ενδιαφέρει τι έγινε το 1963;» από τον κ. Μητσοτάκη, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτόν που διεκδικεί την πρωθυπουργία της χώρας… Μας ενδιαφέρει και το 1963 και το 1940 και το 1967 και όλα…