Επενδύσεις 800 εκατ. προωθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κανονικά προχωρούν οι επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε Κρήτη και Αμφιλοχία. Σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της διοίκησης, στην ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων της, η εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω απουσίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας έκαναν δεκτή την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή ή 4,36 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, τα στελέχη της αναφέρθηκαν στο υβριδικό έργο που προωθείται στο Αμάρι Κρήτης και το οποίο περιλαμβάνει υδροηλεκτρική μονάδα 93 MW και αιολική 90 MW. Επίσης, η εταιρεία προωθεί δύο έργα ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για τρία έργα που βασίζονται στη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, για την οποία ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γεώργιος Περιστέρης, δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος υπογράμμισε την απουσία νομοθεσίας που να προβλέπει τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. «Από τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας», είπε ο κ. Περιστέρης, «προκύπτει πως το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη που παρέχει στο σύστημα».

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι πολλές χώρες, όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, προωθούν τη λύση της αντλησιοταμίευσης. Επίσης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ατελέσφορη προσπάθεια της εταιρείας να μεταφέρει τη μικρή μονάδα της Ήρων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια του νησιού. Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση της νήσου θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, αλλά και για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ.