Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό

Μεγαλύτερο εμπόδιο το βέρο του Ιβάνοφ για το erga omnes

Θέμα ωρών είναι η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες «κλειδώνει» στο Servena Makedonja, ενιαία και αμετάφραστο.

Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο εμπόδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος αρνείται μία λύση για το Σκοπιανό υπό τον όρο του «erga omnes».

Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβανόφ,  ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.