Ισχυρές πιέσεις σε Μιλάνο, Μαδρίτη – Επανήλθε το πολιτικό ρίσκο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο,

Την επανεμφάνισή του στην Ισπανία έκανε ο πολιτικός κίνδυνος στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει πρόταση μομφής, εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση τις ισπανικές μετοχές και σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2,7% και τον IBEX 35 στο -2,4%.

Οι μετοχές οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο, δεχόμενες πιέσεις από τις πολιτικές εξελίξεις και τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζει να χάνει δυναμική.

Οι ιταλικές μετοχές, όπου καταγράφηκαν εκροές ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, οδεύουν προς την τρίτη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που σημείωσαν σημαντική πτώση αφού ο Τραμπ υπαινίχθηκε πιθανές αυξήσεις στους δασμούς εισαγωγής των αυτοκινήτων, ανέκαμψαν καθώς τα σχόλιά του προκάλεσαν έντονη κριτική από αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους και μέλη του ίδιου του κόμματος του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την Ιταλία διατηρούν τις πιέσεις στο ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,2% και οδεύει προς την έκτη συνεχή εβδομάδα απωλειών. Το ελβετικό φράγκο, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, κινείται προς την τέταρτη συνεχή εβδομάδα ανόδου έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Το δολάριο ανέκαμψε κατά 0,25% αφού χθες υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Ωστόσο, παραμένει κάτω από το υψηλό πενταμήνου αυτής της εβδομάδας.

«Το ευρώ συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις ιδιαίτερα έναντι του φράγκου καθώς διευρύνονται τα spreads των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών», ανέφερε αναλυτής της Societe Generale, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το spread για τα αντίστοιχα 10ετή ομόλογα διευρύνθηκε σήμερα στις 200 μονάδες βάσης, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 5 μονάδες βάσης.