Πτώση 1,8% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Ανησυχία στις αγορές για την προγραμματική συμφωνία στην Ιταλία

TERNA, OPERATORE DI RETI PER LA TRASMISSIONE DELL' ENERGIA, PRESENTA IL PIANO STRATEGICO 2012-2016 PRESSO LA SALA DEI CONGRESSI DI PALAZZO MEZZANOTTE PIAZZA DEGLI AFFARI - NELLA FOTO PALAZZO MEZZANOTTE

Πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά από δημοσιεύματα ότι τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας θα μπορούσαν να ζητήσουν διαγραφή χρέους, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ωστόσο οι ευρύτερες αγορές έμειναν ανεπηρέαστες και επικεντρώθηκαν στην παύση της ανοδικής πορείας των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ανησυχιών ότι θα πλήξει την παγκόσμια ζήτηση, αλλά με το δολάριο να κινείται στα ίδια επίπεδα και τις αμερικανικές αποδόσεις να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν με άνοδο.

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν μικρή πτώση νωρίτερα αφού η Πιονγκγιάνγκ ακύρωσε ξαφνικά τις συνομιλίες με τη Σεούλ, θέτοντας εν αμφιβόλω τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

Η εξαίρεση ήταν η Ιταλία. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, έχουν συντάξει ένα προσχέδιο συμφωνίας για κυβερνητική συνεργασία ζητώντας τη διαγραφή χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους επενδυτές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρούσε 1,8% στις 23.844 μονάδες.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν νωρίτερα πτώση 0,51%, αν και περιόρισαν τις προηγούμενες μεγαλύτερες απώλειές τους αφού εκπρόσωπος της Λέγκα δήλωσε ότι το αίτημα για διαγραφή χρέους ποτέ δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο προσχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος.