Δύο εκδόσεις ομολόγων σχεδιάζει η Αθήνα

14/05/2018, 16:58
Greece-Debt-Crisis

Στην έκδοση δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να προχωρήσειι η Ελλάδα, ανάμεσά τους και η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη εξωτερική βοήθεια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, αναφέρουν ελληνικές πηγές σε δημοσίευμα του Reuters.

Δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι η Αθήνα θέλει να αντλήσει έως και 4,5 δισ. ευρώ από δυο πωλήσεις ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες, αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.

Η μία από τις εκδόσεις θα μπορούσε να είναι ένα 10ετές ομόλογο ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν έχει πουλήσει ομόλογο με τέτοιο χρονικό ορίζοντα από το 2008, πριν από την παγκόσμια κρίση.

«Η χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ακόμη… θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές», ανέφερε ο ένας εκ των δυο αξιωματούχων.

Η δεύτερη έκδοση θα είναι διάρκειας επτά ετών ή και ακόμη μικρότερη, με στόχο την άντληση 1,5-2 δισ. ευρώ. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές, και η Αθήνα ενδέχεται να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της.