Οι οίκοι αξιολόγησης «αποκωδικοποιούν» τα τεστ αντοχής

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες «πέρασαν» αλώβητες από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Βγήκαν κεφαλαιακά επαρκείς και στο βασικό, αλλά και στο δυσμενές σενάριο.

Αρκετές μέρες μετά, οι οίκοι αξιολόγησης επιχειρούν να δουν πίσω από τις ανακοινώσεις και προσπαθούν να «αποκωδικοποιήσουν» τα αποτελέσματα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Ουδέτερη» η Morgan Stanley

Με ουδέτερες συστάσεις και τιμές στόχους 2,9 ευρώ για την Alpha Bank, 5,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 0,90 ευρώ για τη Eurobank και 0,40 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα υποδέχεται η Morgan Stanley τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθεί η Morgan Stanley και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η αγορά ακόμα προεξοφλεί έλλειμμα κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα βλέπει πλεόνασμα κεφαλαίου 100 εκατ. στη Eurobank, 450 εκατ. ευρώ στην Αlpha Βank και 900 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Βάσει των θετικών αποτελεσμάτων, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η πιο θετική ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

«Πιστωτικά θετικό» το αποτέλεσμα λέει η Moody’s

Το stress test στις ελληνικές τράπεζες έδειξε ότι καμμία δεν απαιτείται να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να καλύψει δυνητικές ελλείψεις και αυτό είναι πιστωτικά θετικό (credit positive), τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Oι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και αυτό θα τους δώσει χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν, όπως τη χαρακτηρίζει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, μετά τα stress tests εκτιμά ότι οι διοικήσεις θα αυξήσουν την προσοχή τους σε στρατηγικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν τα NPEs και να πετύχουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στον SSM.

Χωρίς εκπλήξεις αναφέρει η Citi

Το αποτέλεσμα του stress test στις ελληνικές τράπεζες ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της. Όπως συνέβη και στην άσκηση του 2015, η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο και οι τέσσερεις τράπεζες διατήρησαν τους δείκτες CET1 πάνω από το ανεπίσημο όριο του 5,5%.

Με βάση και τις πληροφορίες από τον SSM, Alpha, Eurobank και Εθνική δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ η Πειραιώς θα συνεχίσει να εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης στην Agenda 2020.

Το αποτέλεσμα του stress test αναδεικνύει την προτίμηση που δείχνει η Citi στην Alpha, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και της ισχυρής παραγωγής κεφαλαίων προ προβλέψεων.