Ιστορικές αποφάσεις στο ΔΣ της ΕΡΤ

Τι προβλέπει ο Νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού για τους εργαζόμενους στο Ραδιομέγαρο...

Το πάγιο αίτημα των εργαζομένων της ΕΡΤ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στην ΕΡΤ εγκρίθηκε μετά την ψήφιση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Πρόκειται για μια απόφαση που στήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, την ώρα που υπάρχουν φωνές για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ και την απόλυση του «περιττού προσωπικού». Το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνει κατ’ άρθρο η ψηφοφορία του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Παρών στη διαδικασία ήταν, εκτός από τα μέλη του Δ.Σ., ο Βαγγέλης Λουριδάς, οικονομικός διευθυντής της ΕΡΤ. και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπευτικότερης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας Βασίλης Μπασιαντός και Βασιλική Σουλτανιά.

Ψηφίστηκαν:

  1. Η προϋπηρεσία όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) που αποτελούσε χρόνιο αίτημα από το 2004.
  2. Το άρθρο 12 του ΓΚΠ (ψήφοι 3-2), το οποίο προβλέπει πώς επιλέγονται οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι.
  3. Άδειες προσωπικού, καθορισμός αδειών και χρόνος εργασίας: Όσα από τα τρία δεν έχουν μισθολογικό κόστος, θα γίνουν άμεσα. Όσα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είναι υπό κατάρτιση.
  4. Σβήστηκαν οι δύο ημιαργίες, της Μεγάλης Πέμπτης και της Παραμονής των Φώτων.
  5. Διεγράφη η δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων στο ΕΣΡ, καθώς μπορεί να γίνει η διαδικασία μέσω του συστήματος κινητικότητας.
  6. Ανέβηκε από 50% στο 67% η αναπηρία για όσους δικαιούνται μειωμένο ωράριο μιας ώρας.
  7. Αναβλήθηκε το 6ο θέμα της ημερήσιας για το χρόνο προϋπηρεσίας των δημοσιογράφων, μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις για υπογραφή ΣΣΕ την επόμενη Δευτέρα.

Προκηρύσσονται οι θέσεις

Κατόπιν όλων των παραπάνω ταχύτατες είναι πλέον οι εξελίξεις στην ΕΡΤ μετά και την έγκριση του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού από το Δ.Σ. της εταιρείας. Έτσι, προκηρύσσονται τις αμέσως επόμενες ημέρες οι θέσεις των γενικών διευθυντών στην ΕΡΤ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι θέσεις των διευθυντών και των προϊσταμένων. Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της ΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ για τη ΣΣΕ και της διοίκησης με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ΕΣΗΕΑ έχει σπεύσει ήδη και πιέζει για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφαση για το μισθολόγιο των δημοσιογράφων, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.