Ν. Καραμούζης: Έτσι θα επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη

Κριτική Καραμούζη σε πολιτικούς και επιχειρήσεις

Η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει «πέντε δράκους» προκειμένου να επιστρέψει σε μία πορεία βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ταλαιπωρείται από πέντε διογκούμενα και αλληλένδετα προβλήματα.
Πρόκειται για:

– το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος,
–  το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα,
– το δυσλειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο,
– τα δίδυμα προβλήματα πολυνομίας και κακονομίας και
– οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Ν. Καραμούζης άσκησε κριτική στη νοοτροπία που επικράτησε από μέρους τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και μέρους του επιχειρηματικού πριν από την εφαρμογή των μνημονίων, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη η χώρα δεν είναι άλλο από την κατάρτιση μίας αξιόπιστης πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ενα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα απελευθέρωνε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις:

στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον,
στο φορολογικό σύστημα,
στη δημόσια διοίκηση,
στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών,
στο τραπεζικό σύστημα,
στην κρατική γραφειοκρατία,
στο ασφαλιστικό σύστημα, και
στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές».

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ότι «τα θέματα της ταχύτερης μείωσης του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους € 95 δισεκ. σήμερα, καθώς και της αναγκαιότητας σημαντικής ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων που κατέρρευσαν, από € 50 δισεκ. περίπου το 2007, σε € 14,4 δισεκ. το 2017 ετησίως, οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικού σχεδίου αντιμετώπισής τους».

Όπως ισχύει με όλα τα προβλήματα έτσι και με αυτά της ελληνικής οικονομίας, σαφώς υπάρχουν λύσεις, αρκεί φυσικά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πολιτική βούληση αυτές να εφαρμοστούν.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της ΕΕΤ ανέφερε πέντε βασικούς καταλύτες, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τους βατήρες όπου θα στηριχθεί η ανάπτυξη.
Πρόκειται για:

– την ανάδειξη μίας νέας δυναμικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα,
– τη συρρίκνωση του οικονομικού ρόλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
– τον σταδιακό παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας,
– την αλλαγή στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα, ώστε να γίνουν σταδιακά πιο φιλικά προς τις επιχειρήσεις, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του οικονομικού ρόλου του κράτους και
– τη διάδοση των νέων κοινωνικών και παραγωγικών αξιών.