Ιταλία: Ένα βήμα πριν τη συγκυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει χρονικό περιθώριο στη Λέγκα και στο Κίνημα των 5 Αστέρων

Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι και ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. 

Όπως αναφέρουν, αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει χρονικό περιθώριο στη Λέγκα και στο Κίνημα των 5 Αστέρων για να φθάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από πηγή της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιοσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισκεατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοσθούν, ζήτησαν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για να εξετάσουν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.

Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειασθούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό κενό έπειτα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός , στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, όχι όμως και με τον εκλογικό της σύμμαχο, τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χωρίς να δεχθεί το βέτο του Κινήματος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τελικά χθες το βράδυ το πράσινο φως στην Λέγκα να συνεργασθεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ακόμη όμως και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα είναι εύκολες.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.