Ν. Φίλης: Η διαπραγμάτευση θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

Λάθος χαρακτήρισε ο Ν. Φίλης τη συζήτηση για εκλογές

“Είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Ο δημόσιος διάλογος είναι αναγκαίος για να υπάρξει παρά τις διαφορές των κομμάτων ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής, μια σύγκλιση σε ορισμένους στόχους. Η διαπραγμάτευση δεν έχει ως θέμα συζήτησης τα υπερβολικά πλεονάσματα 3,5%, τα οποία έχουμε υποχρεωθεί ως χώρα να βγάζουμε ως το 2022”, δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

“Αφού όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα, και η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και η Τράπεζα της Ελλάδος κλπ, γιατί να μην υπάρξει μια δημόσια συζήτηση που αυτή η κοινή στάση να εκδηλωθεί όχι στα λόγια αλλά σε μια πιο πρακτική πρωτοβουλία; Σε μια εθνική θέση ακριβώς, γιατί να τσακωνόμαστε; Κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ. Τι βγαίνει με αυτό;” συμπλήρωσε.

“Δεύτερο ζήτημα είναι το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου. Πέρυσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, είναι εκτός της συμφωνίας του ’15 η μείωση τους, να το αποδεχθεί για να μην υπάρξει “σκάλωμα” στην αξιολόγηση. Τώρα έχουμε μια οικονομία που παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα, γιατί πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για το 2019; Αφού τα βγάζουμε πέρα. Είναι σκληρή λιτότητα η μείωση” τόνισε.

“Από το θέμα του χρέους κρίνονται πολλά θέματα. Πρέπει να τεθεί στη συζήτηση. Τι λέει η αντιπολίτευση; Αν συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να βρούμε κοινή στάση, τι ζητάμε για το χρέος” ανέφερε.

“Λάθος η συζήτηση τώρα για εκλογές, η συζήτηση τώρα είναι για τη διαπραγμάτευση. Τι μπορεί να κερδίσουμε μετά και πριν την έξοδο. Το άλλο είναι αποπροσανατολισμός. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις” κατέληξε.