DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β από CCC - Θετικό outlook

07/05/2018, 09:50
dbrs

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited, διατηρώντας και τη θετική προοπτική της οικονομίας της χώρας.

Η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης το 2017 και τα τρία συνεχόμενα χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Επιπλέον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι, έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και η τέταρτη και τελευταία είναι καθ' οδόν, γεγονότα που ο DBRS θεωρεί θετικά σημάδια.

Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει το τι προσδοκάται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή την έξοδο από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να υποκινηθεί μεταξύ άλλων από τη συνεχιζόμενη, επιτυχή εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Τον περασμένο μήνα (4/4) ο DBRS ανέφερε σε σχόλιό του ότι είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας.

«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένονται», σημείωνε μεταξύ άλλων ο οίκος.