Προβληματισμός από την αυτονόμηση

Η προσωπική ατζέντα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πονοκέφαλο στο Μαξίμου προκαλεί η αυτονόμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κινείται με προσωπική ατζέντα όχι μόνο σε ζητήματα που έχουν σχέση με την εσωτερική πολιτική αλλά και στη διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και γιαυτό διαφοροποιείται δημόσια ακόμα και στην υπόθεση μείωσης του δημοσίου χρέους. Η στρατηγική του Ευκλείδη Τσακαλώτου κινείται με ορίζοντα την επόμενη μέρα. Διεκδικεί μια ηγετική παρουσία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είτε αναλαμβάνοντας τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θεωρείται απίθανο με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία, είτε δημιουργώντας ένα δικό του κόμμα.

Περίπλοκο

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα Τσακαλώτου για το Μαξίμου καθίσταται περίπλοκο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τον απομακρύνουν από τη θέση του γιατί σηκώνει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης, τόσο για την έξοδο από τα μνημόνια όσο και για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που δέχτηκε επίθεση λάσπης από την καθεστωτική ΕΡΤ, και μάλιστα από εκπομπή η οποία συνδέεται άμεσα με τον μηχανισμό προπαγάνδας του Μαξίμου.