«Πολύ κοντά σε συμφωνία», με τα αγκάθια να παραμένουν

Ο Κοτζιάς τόνισε ότι το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια είναι ακόμα εδώ...

Κι αν ο «ένας χορός» έχει πολλές παγίδες για την Ελληνική διπλωματία, ο άλλος, αυτός πάνω στη «δύσκολη πίστα» του ονόματος των Σκοπίων, χορεύεται συχνά πάνω σε «αγκάθια». Στο περιθώριο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, είχαν νέα συνάντηση (την τρίτη μέσα σε έναν μήνα) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ενώ ο Ν. Κοτζιάς διαμηνύει «Είμαστε για πρώτη φορά τόσο κοντά σε μια συμφωνία». Τα αγκάθια, βεβαίως, είναι εξαιρετικά σοβαρά. Όμως αυτό που έχει καταστήσει σαφές τόσο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας όσο, επανειλημμένως, και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι «Η Ελλάδα δεν είναι ο επισπεύδον σε αυτήν την διαδικασία». Ο Νίκος Κοτζιάς, μάλιστα, έκανε ακόμη πιο εμφατικά σαφές και ξεκάθαρο πως το ελληνικό βέτο του Βουκουρεστίου είναι εδώ για το θέμα και ότι τα Σκόπια «δεν προλαβαίνουν την ημερομηνία της επικείμενης θερινής συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, γιατί η ένταξή τους θα συμβεί μόνον όταν τα Σκόπια προχωρήσουν στις αλλαγές στο σύνταγμα τους» . Ακόμη και η Ουάσινγκτον, που επιθυμεί διακαώς αυτήν την εξέλιξη, φαίνεται πως έλαβε με καθαρό τρόπο το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μάλιστα, Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η χώρα του δεν εξετάζει αλλαγή του συντάγματος τώρα, αλλά πριν από την ένταξή τους στην Ε.Ε., και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν εγγυήσεις στην Ελλάδα. Αυτές οι δηλώσεις θεωρήθηκαν «ένα καλό βήμα».

Το θέμα της ονομασίας και η ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, και ο πρωθυπουργός του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου.

 Ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα και την πΓΔΜ στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η πΓΔΜ έκανε το τελευταίο διάστημα κάποια βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σημείωσε ότι η παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος αυτού.

Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες) και τη φιλοδοξία της πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες ή συνόδους.