Κάτι αλλάζει για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Η συνένωση δυνάμεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μπορεί να κάνει τη διαφορά

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, μετά από μια πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια κρίση, η ελληνική οικονομία χρειάζεται σήμερα να επανεφεύρει τον εαυτό της: να εστιάσει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, να αξιοποιήσει νέες ιδέες και νέες γνώσεις, να δώσει ευκαιρίες στη νέα γενιά. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε νέους ανθρώπους με υψηλά προσόντα και ικανότητες είτε να μένουν αδρανείς ή να υποαπασχολούνται σε θέσεις εργασίας χαμηλότερης εξειδίκευσης, είτε να φεύγουν από την Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste –της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου– συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές πάνω στα ερείπια της κρίσης. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση η νεοφυής, καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση. Μια λύση, όμως, που απαιτεί μακροπρόθεσμη επένδυση στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα επιτρέπει σε νέες ιδέες να δοκιμαστούν και να ανθίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΑ έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πρωτοβουλίες, για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Αναπτύσσοντας και λειτουργώντας δομές, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, επιχειρεί να περιορίσει σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Και αυτές είναι η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης και καθοδήγησης, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.

Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί η συνεργασία του ΕΒΕΑ με την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για μια σύμπραξη που ξεκίνησε το 2016 και έχει μέχρι σήμερα οδηγήσει στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως ο θεσμός των Επιχειρηματικών Βραβείων Athens Startup Awards, που ξεκίνησε το 2017 για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών και να αναδείξει το δημιουργικό πνεύμα και τις δεξιότητες που συνδέονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, τα Athens Startup Awards θα απονεμηθούν και φέτος σε επίσημη τελετή στις 27 Ιουνίου. Εξίσου σημαντική πρωτοβουλία, που επίσης συνεχίζεται φέτος, είναι το Φεστιβάλ Καινοτομίας Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 80 νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, επενδυτές και συνολικά πάνω από 2.000 επισκέπτες.

Οι δράσεις αυτές, όπως και πολλές άλλες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Περιφέρειας Αττικής, επιβεβαιώνουν ότι η συνένωση δυνάμεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μπορεί να κάνει τη διαφορά για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η Αθήνα με πολλή προσπάθεια εντάσσεται πλέον στο δίκτυο των ευρωπαϊκών μητροπόλεων που αγκαλιάζουν και προωθούν την καινοτομία. Ας ελπίσουμε ότι το κλίμα αυτό θα ενισχυθεί και από την πλευρά της πολιτείας με την προώθηση των κατάλληλων παρεμβάσεων.