EKT: Με «καθαρή έξοδο» δεν έχει waiver

30/04/2018, 11:32
ECB President Mario Draghi Announces Interest Rate Decision

Το μείζον θέμα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αγγίζει τις τράπεζες. Στο παρασκήνιο έχει συζητηθεί πολλές φορές ανάμεσα στους «θεσμούς» και στην κυβέρνηση.

Έχει να κάνει με το waiver στις τράπεζες. Πηγές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Η απώλεια της πρόσβασης πιθανότατα θα οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μακριά από την συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έχοντας λάβει πάνω από 260 δισ. ευρώ στήριξη από το 2010, η Ελλάδα ελπίζει να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, επιστρέφοντας στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια τέτοια έξοδος θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας, αλλά θα απέκλειε την Ελλάδα από τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για την ελάχιστη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση. Τα «junk» ομόλογά της δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως ενέχυρα (collateral) για τη λήψη χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πως η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η χώρα πραγματοποίησε επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αυτή τη στιγμή περίπου 4,5 με 5 δισ. ευρώ μέσω της ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές. Η απώλεια της πρόσβασης θα τις ανάγκαζε να χρησιμοποιήσουν τον ELA. Το επιτόκιο στον ELA είναι 1,25%, έναντι του μηδενικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.