Ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τις εκλογές με κάθε τρόπο

30/04/2018, 11:40
TURKISH-ERDOGAN-POLITICS-GOVERNMENT

Γράφει η Βασιλική Σουλαδάκη, διεθνολόγος

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αποκλείσει κατ’ επανάληψη τις πρόωρες εκλογές, τελικά αποφάσισε τη διεξαγωγή τους 17 μήνες πριν. Η απόφαση του Ερντογάν ήρθε εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για την τουρκική οικονομία, τη μειούμενη υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα και την αυξημένη πολυπλοκότητα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Το AKP είχε επενδύσει από το 2002, δηλαδή από τότε που βρέθηκε στην εξουσία, σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τούρκικης λίρας, ο υψηλός πληθωρισμός καθώς και το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών απειλούν την κυριαρχία του Ερντογάν και έχουν προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ερντογάν μέσω των εκλογών επιχειρεί να ξεπεράσει τη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά προβλήματα. Ένας από τους στόχους του είναι η κεφαλαιοποίηση του αυξημένου εθνικιστικού αισθήματος που παρατηρείται μετά τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν. Κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα δείχνουν ότι μετά την επέμβαση το κυβερνών κόμμα αύξησε τα ποσοστά του κατά τέσσερεις μονάδες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο υποστηρίζουν ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι σημάδι αδυναμίας και όχι αυτοπεποίθησης και θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν αν και με αμφίβολα αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση είναι αφ’ ενός διαιρεμένη και αφ’ ετέρου αδύναμη. Οι εκλογές δεν θα γίνουν με ίσους όρους. Θα διεξαχθούν με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, πολλές προσωπικότητές της αντιπολίτευσης είναι στη φυλακή, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του AKP. Πέραν αυτού πρόσφατα πέρασε νομοθεσία που δυνητικά θα μπορούσε να διευκολύνει την απάτη και τη νοθεία.

Οι επικείμενες εκλογές έχουν τεράστια σημασία για όλες τις πλευρές. Για τον Ερντογάν σημαίνουν πολλά περισσότερα εκτός από την πολιτική του επιβίωση και για την αντιπολίτευση είναι η τελευταία ελπίδα για την επιβίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, όμως, δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει με κάθε τρόπο.