Η Τουρκία «φυτεύει» πράκτορες της ΜΙΤ στις «καραβιές» μεταναστών και προσφύγων

30/04/2018, 09:31
2

Κάποιος διακεκριμένος Έλληνας διπλωμάτης, που πρόσφατα μετατέθηκε ως πρέσβης της Ελλάδας σε «σκληρή χώρα» του αραβικού κόσμου, αποκάλυψε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση κάτι που ξέραμε μεν ως σενάριο ή ως «θεωρία συνωμοσίας», αλλά η ανάλυση και οι λεπτομέρειες του έμπειρου παράγοντα το στερέωσαν πια στη «σφαίρα του δεδομένου». Η Τουρκία, λοιπόν, διαθέτει αρκετούς πυρήνες της δικής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (της γνωστής ΜΙΤ) ανάμεσα στις «καραβιές» των προσφύγων και των μεταναστών που μας έρχονται εξ Ανατολών.

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

«Το πρόβλημα», λέει ο έμπειρος διπλωμάτης, «δεν είναι μόνον στα νησιά του Αιγαίου, αλλά –ίσως, κυρίως– στη Θράκη. Και ο πρέσβης εξηγεί: «Η Άγκυρα αξιοποιώντας την πλημμελή σπουδή των ελληνικών κυβερνήσεων για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και μια τουρκική πολιτική νεογενιτσαρισμού που περιλαμβάνει πακτωλό χρηματοδότησης στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, οικονομικό προσηλυτισμό των ντόπιων μειονοτικών πληθυσμών και σταδιακή αρπαγή ελληνικών γεωργικών εκτάσεων από μια τουρκική τράπεζα που στο πρόσφατο παρελθόν έχει δανείσει Έλληνες αγρότες, έχει στήσει στην ελληνική εσχατιά ‘‘κοινωνικό ιστό’’. Και αυτό είναι το επικίνδυνο». Παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο επιχειρεί να διαβρώσει ομάδες, φορείς, συλλόγους και γενικώς κύκλους επιρροής στην τοπική κοινωνία. Από το παιχνίδι αυτό φυσικά και δεν λείπουν κάποιοι από τους εκλεγμένους στο ελληνικό κοινοβούλιο βουλευτές της μειονότητας που –και αυτό δεν είναι κρυφό– «ομνύουν στη μαμά Τουρκία» και, χωρίς να έχουν οι ίδιοι ιδεολογικό πρόσημο, «μοιράζονται» με «φετφάδες» της Άγκυρας σχεδόν σε όλα τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι χαρακτηριστική, θυμίζει ο Έλληνας διπλωμάτης, η περίπτωση μειονοτικού βουλευτή ο οποίος «μετακόμισε» από την πάλαι ποτέ Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στη ΔΗΜ. ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη παίρνοντας και στις δύο υποψηφιότητές του, ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων!

«Ευαίσθητες» επιστολές

Η ίδια πηγή προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι συχνά το καθεστώς της Άγκυρας βρίσκει δούρειους ίππους ακόμα και στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας. Αποκαλύπτει μάλιστα πως Έλληνας διπλωμάτης υψηλού κύρους αντάλλασσε επιστολές με ευαίσθητο περιεχόμενο εθνικού ενδιαφέροντος, με δακτυλοδεικτούμενο για τα φιλοτουρκικά του αισθήματα Ελληνοαμερικανό σύμβουλο πρώην πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν επιδιώκει από καιρό ένταση με την Ελλάδα για να ανακατέψει τη δική του τράπουλα. Και εκτιμά ότι προετοιμάζει το πεδίο απολύτως μεθοδικά. Για τον λόγο αυτό, όπως λέει ο έμπειρος διπλωμάτης, έστησε απροκάλυπτα κατ’ ουσία την απαγωγή και ομηρία των δύο στρατιωτικών μας που βρίσκονται έγκλειστοι εδώ και σχεδόν δύο μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Να παζαρέψει ήθελε από την αρχή σε σχέση με τους οκτώ που ζήτησαν μετά το πραξικόπημα άσυλο στην Ελλάδα…», καταλήγει ο Έλληνας πρέσβης.



«Ο Καμμένος τους προκαλεί εκνευρισμό…»

Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δικαιολογεί. Άλλωστε, όπως λένε πολιτικές πηγές στην Αθήνα, παρά τις «ειρηνιστικές φανφάρες» του Τούρκου Προέδρου την περασμένη εβδομάδα, και μόνον το «περίγραμμα» του παζαριού στην πραγματικότητα είναι casus belli. Βλέποντας, δε, τα δεδομένα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι κάτι ψήνεται. Δυο πολιτικές - διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στην «axianews», ομονοούν ότι ακόμα και το «αλαλούμ» με τις γαλλικές φρεγάτες (σ.σ.: έτσι τουλάχιστον εμφανίστηκε στην επιφάνεια) ήταν αποτέλεσμα αμερικανικού και γερμανικού δακτύλου. Από αυτή την υπόθεση προκλήθηκε βεβαίως και μια εικόνα ασυνεννοησίας, που έκανε αρκετούς να ξαναπούν πως «ήταν λάθος η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας». Τουναντίον φαίνεται πως αυτή η περίοδος εγρήγορσης και έντασης στα ελληνοτουρκικά έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις πολιτικές και διοικητικές «μετοχές» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Πηγή προσκείμενη σε κόμμα της αντιπολίτευσης έλεγε στα μέσα της εβδομάδας πως «ο Καμμένος είναι αυτή τη στιγμή ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αν κρίνουμε από το πόσο εκνευρισμό προκαλεί στους Τούρκους η στάση του και πόσο λυσσαλέα του επιτίθενται κάποιοι από τους πιο σημαντικούς Τούρκους αξιωματούχους». Από όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε το ότι πλέον οι συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα δεν είναι μόνον στα χαρτιά ή στους συμβολισμούς: Αρκεί να δούμε τις τελευταίες δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε και ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα όχι μόνο καταδικάζοντας την προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και για την απαράδεκτη ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας του θυμίσαμε την υποχρέωση να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Να μη μου λένε ότι η παρουσία των δύο στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε να απελευθερωθούν».