Γιώργος Πατούλης: «Η απλή αναλογική θα βάλει τέλος στην πολιτική σταθερότητα»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, μιλάει στην «axianews»...

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μιλάει στην «axianews» και υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο σκοπιμότητες. Επίσης, σημειώνει πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος και συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Δηλώνει ότι παραμένει υπηρέτης της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκφράζει την επιθυμία να δημιουργήσει στον Δήμο Αθηναίων όπως έκανε τόσα χρόνια στο Μαρούσι.

 Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

 – Γιατί αντιδράτε στην απλή αναλογική;

– Για πολύ σοβαρούς και συγκεκριμένους λόγους:

  • Γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Θα υποχρεώσει τις πλειοψηφούσες δημοτικές παρατάξεις να συναλλάσσονται διαρκώς σε όλη τη διάρκεια της θητείας με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις που αφορούν κρίσιμες λειτουργίες του δήμου σε καθημερινή βάση. Κι αν στην περίπτωση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας υπάρχει η πρόβλεψη της διάλυσης τη Βουλής και της προκήρυξης εκλογών, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συνεργασία περισσοτέρων του ενός κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.
  • Γιατί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν συνιστά δομική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άλλο εκλογικό σύστημα, αλλά αλλαγές στον τρόπο που διοικείται το κράτος και οι θεσμοί του. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι δεν θα λυθούν με την απλή αναλογική, αλλά με απλή λογική.
  • Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος υπηρετεί αποκλειστικά και μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εσωτερικών, προτείνει όχι ένα, αλλά δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Αναλογικό, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια παρατάξεων για τις Περιφέρειες και τους δήμους. Και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.
  • Με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής διευκολύνεται η είσοδος στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εκπροσώπων εξω-πολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
  • Γιατί πιστεύω ότι η απλή αναλογική θα βάλει τέλος στο περιβάλλον πρωτοφανούς πολιτικής σταθερότητας που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια η αυτοδιοίκηση.
  • Γιατί θεωρώ πως ένας δήμαρχος που έχει λάβει τη δεύτερη Κυριακή πάνω από 51% , διαθέτει πολύ ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, για να έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, χωρίς να είναι αναγκασμένος να κάνει πολιτική συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.. Διαθέτει πιο ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση κι από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη χώρα, έχοντας λάβει στις εκλογές ποσοστό 30-35 ή 40%.
  • Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος και συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Και θεωρώ αυτονόητο πως ακόμη κι αν αυτό αλλάξει, γιατί έτσι αποφασίζει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη, κι όχι από την επόμενη αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση.

-Θα επιδιώξετε το χρίσμα και από τη Νέα Δημοκρατία;

–  Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχα διεκδίκησα πάντα και πρώτα από όλα το χρίσμα των τοπικών κοινωνιών. Ασφαλώς και επιθυμώ τη στήριξη των κομμάτων με τις οποίες μοιράζομαι κοινές αρχές κι αξίες, αλλά προτεραιότητά μου είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών.

 –Στις συνθήκες των μνημονίων μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά που θέλετε;

 – Έχω ακούσει από τον πρωθυπουργό ότι στο επόμενο διάστημα η χώρα θα βγει από τα μνημόνια. Προφανώς λέει την αλήθεια. Άρα δεν θα είναι τα μνημόνια πλέον το εμπόδιο για να υπάρξει ένα καλύτερο κι αποτελεσματικότερο κράτος. Αλλά η εμμονή της κεντρικής κυβέρνησης, του αποτυχημένου γραφειοκρατικού , κεντρικά σχεδιαζόμενου μοντέλου οργάνωσης της χώρας που αρνείται πεισματικά κάθε αλλαγή. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική. Αρκεί να υπάρξει επιτέλους αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, με μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων για να μπορούμε να κάνουμε έργα, να προσφέρουμε υπηρεσίες, να λειτουργούμε τις κοινωνικές μας δομές.

 

– Γιατί εγκαταλείπετε το Μαρούσι και οδεύετε προς τον Δήμο Αθηναίων;

– Στην πολιτική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησα πιστά έναν κανόνα. Οι πολίτες ήταν αυτοί που αποφάσιζαν από ποια θέση ευθύνης θα υπηρετήσω το συμφέρον τους. Οι πολίτες, λοιπόν, θα αποφασίσουν σε ποια θέση ευθύνης θα υπηρετήσω καλύτερα τα συμφέροντά τους στο μέλλον. Ένα όμως δεν αλλάζει. Παραμένω πιστά υπηρέτης του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Κι από τον θεσμό αυτό θα έχω τη δυνατότητα να παραμείνω και στο μέλλον στην πρώτη γραμμή του αγώνα προς όφελος της πόλης που με αγάπησε, με εμπιστεύθηκε και με τίμησε επανειλημμένα. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τονίσω ότι το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο Μαρούσι αποτελεί οδηγό και «γέφυρα» για τα όσα πρέπει να γίνουν και αλλού. Σε δήμους όπως η Αθήνα, η οποία πρέπει να γίνει Πρωτεύουσα Ξανά. Είναι ένα έργο που αναδεικνύει την αξία του Δήμου Αμαρουσίου ως δήμου υποδειγματικής ανάπτυξης. Κι αυτό το υποδειγματικό μοντέλο θέλουμε όλοι μας να αναδειχθεί.