«Ταφόπλακα» από το Βερολίνο στη γαλλική πρόταση για το χρέος

Portraits des Parteivorstands der SPD am 04.12.2011 in Berlin

«Ταφόπλακα» στη γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ετοιμάζεται να βάλει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, υποστηρίζοντας ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του περίφημου Washington Group στην Ουάσιγκτον, όταν οι άλλοι συμμετέχοντες ρώτησαν τον κ. Scholz εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον προκάτοχό του, έλαβαν μία ξερή απάντηση: «Όχι»!

«Οι θέσεις των Γερμανών δεν έχουν αλλάξει», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Ευρωζώνης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα.

Επιπρόσθετα –και λόγω των πολιτικών συσχετισμών στη Γερμανία- εκτιμάται ότι ο Σολτς στο επικείμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα ζητήσει από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ESM, ούτως ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο αυτόματης διάσωσης μίας χώρας εάν αυτή βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση χρέους, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πέραν του ESM ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν είναι άλλο από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Για τους Γερμανούς η στάση η οποία θα διατηρήσουν σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, θα εξαρτηθεί σημαντικά από την είσοδο ή όχι –έστω και την τελευταία στιγμή- στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Όσο για το ζήτημα του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι αντίθετος, αρκεί αυτό να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά και υπό συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας.

Μάλιστα σε εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στην κατοχή της η Handelsblatt και ανήκει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθίσταται απόλυτα σαφής η διαφοροποίηση της Γερμανίας από την πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση του θέματος του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

«Αδύναμη ανάπτυξη δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις δόσεις για το χρέος της», τονίζεται χαρακτηριστικά. Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου υπογραμμίζεται ακόμη ότι «ένας τέτοιος μηχανισμός (σ.σ.: σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα μείνει απόλυτα πιστή στις δεσμεύσεις της και εάν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι ούτως ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης».

Ακόμη πιο επιθετικός αναμένεται να εμφανιστεί ο Σολτς αναφορικά με την παρακολούθηση της ελληνικής κυβέρνησης μετά το πέρας του προγράμματος. Μάλιστα στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει προταθεί και μία ακόμη δικλείδα ασφαλείας ώστε η Ελλάδα να κάνει αυτό που επιθυμούν οι δανειστές.

Το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» προβλέπει ότι εάν η κυβέρνηση Τσίπρα παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα τότε θα διακόπτονται άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προφανώς έως ότου επιστρέψει στον ίσιο δρόμο, με το Βερολίνο ωστόσο να αναγνωρίζει ότι αυτή η πρόταση δύσκολα θα γίνει δεκτή από τους υπόλοιπους.

Η γερμανική εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας και ορισμένες εκ των προτάσεων της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος, οι οποίες περιλαμβάνονται σε 18σελιδο κείμενο που έχει «μοιραστεί» στα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Σε αυτές η Επιτροπή προτείνει μόνο ένα μέρος της ελάφρυνσης του χρέους να συνδέεται με «όρους προσαρμογής» της Ελλάδας.