Γιούνκερ: Όλοι οι εταίροι να σεβαστούν τις δεσμεύσεις για το χρέος

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.
«Να απελευθερωθούν άμεσα οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί»
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και επισήμανε: «Πρέπει οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στην Τουρκία να απελευθερωθούν».
Γιούνκερ - Τσίπρας: Καθαρή έξοδος χωρίς προληπτική γραμμή
Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.
Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή, συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.
Α. Τσίπρας: Διαβατήριο για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας
«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι' αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης - θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί» .
«Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής.
Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, είπε ο πρωθυπουργός
«Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνερ- αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και την εμμονή των θεσμών σε νέα μέτρα λιτότητας.
Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα
Δεύτερη πατρίδα του χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
««Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερη μου πατρίδα και παρατήρησα με πολλή μεγάλη συμπάθεια τη διαδρομή του ελληνικού λαού. Ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα εδώ γεννήθηκε άλλωστε η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη. Επομένως η Ελλάδα σφυρυλάτησε τη μοίρα της Ευρώπης περισσότερο από άλλες χώρες. Επομένως ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Γιούνκερ.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παυλοπουλος τόνισε ακόμη: «Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαΐκής Ένωσης και της ευρωζώνης».
Ενώ σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων, και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
«Καλωσορίσατε, καλή διαμονή κύριε πρόεδρε στην Αθήνα που τόσο αγαπάτε», είπε κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος.Π αρών στη συνάντηση ήταν και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.
Τι προσδοκά η κυβέρνηση
Η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και την "επόμενη μέρα", αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 10:50, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και η συνάντηση του μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να γίνει αντιληπτή σε αυτή τη συγκυρία ως κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, έπειτα από οκτώ χρόνια, όπως σχολιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εξίσου όχι τυχαία φαίνεται να είναι και η επιλογή του κ. Γιούνκερ να έρθει στην Ελλάδα μόλις μία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής. Εκεί δηλαδή όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει αναλυτικά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των σημερινών συνομιλιών αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας. Συζήτηση που γίνεται υπό το πρίσμα των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, η οποία -όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει η Αθήνα - για δεύτερη συνεχή χρονιά υπεραποδίδει των στόχων, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις και τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα.
Επίσης, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα: της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας (την ώρα που η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά έρχεται πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ), της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του "πακέτου Γιούνκερ", καθώς και της πορείας για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν εκ των θεσμών, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ, στο παρελθόν έχει στηρίξει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, αποτελώντας παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα "κλείσει" και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο με αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών καταλαμβάνουν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Πέραν της οικονομίας, στη συζήτηση Τσίπρα-Γιούνκερ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και του προσφυγικού.
Νωρίτερα, στις 10:00, θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.