Στις κάλπες με απλή…(ανα)λογική

22/04/2018, 21:49
1

«Τρικλοποδιές» που θολώνουν το αφήγημα της καθαρής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης τον προσεχή Αύγουστο αρχίζουν και διαβλέπουν κυβερνητικά στελέχη. Ήδη η συζήτηση που διεξάγεται με ένταση και αφορά κάποια δημοσιεύματα, αραιά ως τώρα, που μιλούν για επέκταση του προγράμματος, ή ακόμη και την επιβολή νέου μνημονίου, έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση με τους επιτελείς του πρωθυπουργού να σχεδιάζουν στρατηγική «επιθετικής αυτοάμυνας». Ο βασικός στόχος σε πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο είναι η κυβέρνηση να εμπλουτίσει το αφήγημά της με την υλοποίηση –έστω και αργά– προγραμματικών της δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τον πρωθυπουργό στην εκκίνηση κιόλας της κυβερνητικής θητείας μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.


Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος


Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς είναι σαφείς: «Στροφή στην κοινωνία και μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη». Αυτό είναι το πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο κομμάτι του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολιτικό - εκλογικό επίπεδο ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προσεγγίσει η κυβέρνησή του χρονικά την εξάντληση της τετραετίας. Ακόμη, δε, και ουδέτεροι αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν ότι πρέπει να συμβούν «πολλά ακραία πράγματα την ίδια στιγμή για να μην καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος». Σημειώνουν δε ότι ο στόχος αυτός έχει και «παρακλάδια» .


Οι εκτιμήσεις του Μαξίμου


Οι επιτελείς της κυβέρνησης, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι το γεγονός πως οι μεταπροσεχείς εθνικές εκλογές θα γίνουν με εκλογικό σύστημα που προσομοιάζει στην απλή αναλογική, σε συνδυασμό με το ότι η Ν.Δ. σήμερα δεν καταγράφει κάποια σημαντική δυναμική κρατά ανοιχτό το «παιχνίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με προοπτική την ανατροπή του πολιτικού κλίματος, όπως αυτό αποτυπώνεται ως τώρα στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός, εξάλλου, ότι το 2019 είναι πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διαφορετικά πεδία και σε χρονική απόσταση μεταξύ τους είναι ίσως κρίσιμος παράγοντας, ικανός να καθορίσει τις εξελίξεις. Τον Μάιο θα γίνουν οι ευρωεκλογές. Πρόθεση και στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι οι εθνικές να ακολουθήσουν χρονικά τις ευρωπαϊκές εκλογές, ώστε σε αυτές η κυβέρνηση να «μετρήσει» δυνάμεις. Και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό στις εθνικές εκλογές, να υπάρξει μια ευκαιρία ανασύνταξης δυνάμεων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που ορίστηκαν – διά νόμου– για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη του 2019. Και μάλιστα θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.


Εκλογικό πλαφόν


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο μελετά τη θέσπιση εκλογικού μέτρου σε ό,τι αφορά την «είσοδο» στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια των συνδυασμών που θα μετέχουν στις εκλογές. Το εκλογικό μέτρο θα είναι σχεδόν ανάλογο με το πλαφόν του 3% που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών, με τη διαφορά ότι θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις έδρες του κάθε δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου. Για παράδειγμα, σε δήμο άνω των 60.000 και μέχρι 100.00 κατοίκους που είναι οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής το δημοτικό συμβούλιο έχει 41 έδρες και το εκλογικό μέτρο συζητιέται να είναι το 2,4% των ψήφων. Από εκεί και μετά το εκλογικό μέτρο θα κυμαίνεται προς τα πάνω για τους μικρότερους δήμους και θα μικραίνει για τους μεγαλύτερους δήμους όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη που έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους και 49 έδρες στα δημοτικά τους συμβούλια. Με τη θέσπιση του εκλογικού πλαφόν το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα περιοριστούν οι «αντάρτες» υποψήφιοι στους δήμους. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους «δυνατούς» υποψήφιους δημάρχους να ενισχύσουν τους συνδυασμούς τους με πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών που έχουν μεγάλο έρεισμα και οι οποίοι δεν θα είχαν πιθανότητα να εκλεγούν ως αυτόνομοι συνδυασμοί λόγω πλαφόν.


Το βέτο των δημάρχων και το «χαρτί» της αναθεώρησης του συντάγματος


Η δεύτερη ρύθμιση που μελετά το υπουργείο Εσωτερικών είναι να δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν μιας μορφής βέτο στα δημοτικά τους συμβούλια. Το βέτο οι δήμαρχοι θα μπορούν να το ασκούν μόνο για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Για παράδειγμα, όταν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός των δήμων στα δημοτικά συμβούλια, στο ενδεχόμενο που δεν εγκριθεί στην πρώτη ψηφοφορία με τη σχετική πλειοψηφία, ο δήμαρχος θα μπορεί να αποφασίσει την έγκρισή του με λιγότερο αριθμό ψήφων ή ακόμη και με τη βούλησή του, αφού δεν μπορεί να μείνει ο δήμος χωρίς ετήσιο προϋπολογισμό, καθώς δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Παράλληλα με όλα αυτά ο πρωθυπουργός κρατά το «χαρτί» της εν εξελίξει συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά και το ότι το 2020 είναι έτος προεδρικής εκλογής . Διαδικασία από την οποία, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δεν έχει λόγο να απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ποιον εγκλωβίζει αυτό και ποιον όχι θα το δείξει ο χρόνος…