Απαισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την GfK

Σύμφωνα με την έρευνα της GfK, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση συνεχίζουν να μετριάζουν την αισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να παρουσιάσουν πτωτική τάση.

Σε σταθερό επίπεδο παρέμεινε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ψυχολογία των καταναλωτών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της GfK για το καταναλωτικό κλίμα.

Τον Μάρτιο, ωστόσο, η τιμή για τα 28 κράτη της Ε.Ε. σημείωσε ελαφρά πτώση, φτάνοντας στις 20,6 μονάδες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 βρισκόταν στις 21,1 μονάδες. Η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 1,5%-2%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι Ευρωπαίοι καταναλωτές φαίνεται ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την GfK, οι χώρες που σημείωσαν ισχυρές αυξήσεις το 2017 στους δείκτες τους παρουσίασαν κάμψη. Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. οι οικονομικές προσδοκίες έπεσαν κατά μέσο όρο στις 15 μονάδες τον Μάρτιο του 2018, δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Στη Γαλλία και στην Αυστρία, ιδιαίτερα, η ευφορία μειώθηκε μετά τις εκλογές, ενώ αντιθέτως οι καταναλωτές στην Τσεχία και στο Βέλγιο διατηρούν θετικότερη άποψη για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους.

Οι εισοδηματικές προσδοκίες συνέχισαν να αυξάνονται κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 1,3 μονάδες το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας τις 16,3 μονάδες τον Μάρτιο. Οι καταναλωτές στη Βρετανία και στη Βουλγαρία ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αύξηση των μισθών τους και ο εν λόγω δείκτης σημείωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ στη Γαλλία και στην Ισπανία σημειώθηκαν σαφείς απώλειες.

Στην αρχή του έτους η πρόθεση αγοράς έπεσε κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. κατά 1,3 μονάδες, αγγίζοντας τις 19,7 μονάδες τον Μάρτιο. Ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση στην Τσεχία (σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες), υπογραμμίζοντας τη γενική θετική διάθεση των Τσέχων καταναλωτών.

Λιγότερο αισιόδοξοι οι Έλληνες καταναλωτές

Σύμφωνα με την έρευνα της GfK, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση συνεχίζουν να μετριάζουν την αισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να παρουσιάσουν πτωτική τάση.

Οι οικονομικές προσδοκίες παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πέφτοντας στις -20,6 μονάδες τον Μάρτιο του 2018, μείωση 8,4 μονάδων από τον Δεκέμβριο. Μόνο οι Ιταλοί διατηρούν πιο αρνητική άποψη για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας τους.

Οι εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Κατά το πρώτο τρίμηνο ο δείκτης έχασε έξι μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, αγγίζοντας τις -27,7 μονάδες.