ΕΕ: Ζητά αποζημίωση από τις ΗΠΑ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η ΕΕ επιθυμεί να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν

The U.S. national flag, left, flies from a pole beside a European Union (EU) flag outside the European Commission building following a meeting between U.S. Vice President Mike Pence and President of the European Union Donald Tusk in Brussels, Belgium, on Monday, Feb. 20, 2017. Pence flew out of Munich on Sunday leaving America's allies relieved of some of their worst fears about the new administration's foreign policy, yet still uncertain as to who will formulate it. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά αποζημίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς που επιβάλλουν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, παρά τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι δεν υπόκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, οι Βρυξέλλες προσέφυγαν στον ΠΟΕ αναφέροντας ότι δεν δέχονται τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η επιβολή δασμών έγινε για λόγους ασφαλείας. Αντιθέτως, η ΕΕ τους θεωρεί “προστατευτικούς δασμούς”, με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν αυτά τα μέτρα ως “μέτρα ασφαλείας”, στην ουσία είναι προστατευτικά μέτρα” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι προστατευτικοί δασμοί είναι δυνατόν να επιβληθούν στις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων αν η βιομηχανία μιας χώρας κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά από μια αιφνίδια αύξηση των εισαγωγών. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι επικριτές της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια απειλή.

Η ΕΕ σημείωσε ότι θέλει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν.

Οι χώρες μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από πολλούς κανονισμούς αν μπορούν να αποδείξουν ότι επιβάλλουν δασμούς για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλειά τους. Αυτές οι εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τις προστατευτικές κυρώσεις.

Η ΕΕ και άλλες χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανησυχούν όχι μόνο επειδή θα περιοριστούν οι εξαγωγές τους αλλά και ότι ο χάλυβας που δεν θα καταλήγει στην αμερικανική αγορά θα επιστρέφει στις δικές τους, προκαλώντας κορεσμό.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα απαντήσει επιβάλλοντας δασμούς ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρασί.