«Ενδοοικογενειακός» ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει στο… περίμενε όσους τον προορίζουν για αντίπαλο της Ρένας Δούρου προκειμένου να τον ψαλιδίσουν.

Εκλογές… αύριο δεν βλέπει κανένας σοβαρός παράγοντας εντός της Νέας Δημοκρατίας. Και για να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, δεν τις επιθυμεί κιόλας. Όχι γιατί κάποιοι από τους έγκυρους αναλυτές, περί και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιοι για ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης. Κάθε άλλο, μάλιστα. Γνωρίζουν, όμως, ότι παρά την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, που στοχεύει ή επιδιώκει –πάντως διατυμπανίζει– η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τον προσεχή Αύγουστο, πολλά από τα –πολύ– δύσκολα μένουν για τα χρόνια από το 2020 και μετά. Και μάλλον δεν βιάζονται να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους την «καυτή πατάτα».

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

Έτσι κι αλλιώς ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού έλεγε πρόσφατα σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, αλλά σε πολύ «επίσημο τόνο» πως –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– «δεν θα έχουμε προσφυγή στις κάλπες, πριν τον Μάη του 2019» . Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει αρκετά μέτωπα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Κι αν τα γνωστά και προφανή εσωκομματικά μέτωπα είναι από καιρό δεδομένα και ορθάνοιχτα, το… ενδοοικογενειακό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, επιτυχημένος δήμαρχος Καρπενησίου και αξιοσημείωτος για έργα και παρεμβάσεις του, με την ιδιότητα του περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας –σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα λένε οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εκεί–, είναι ένας πολιτικός που παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του περιβάλλεται ήδη από έναν «μύθο». Δεν είναι λίγοι οι εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του θείου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, που «σπέρνουν» την εκτίμηση ότι «επένδυση της Ντόρας και της ευρύτερης οικογένειας δεν ήταν ποτέ ο Κυριάκος, αλλά ο Κώστας». Σπερμολογία που κάθε άλλο παρά κακοπέφτει στους εντός και εκτός των τειχών αντιπάλους του σημερινού προέδρου της Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο νεαρός περιφερειάρχης προφανώς αποκρούει –δημόσια– την εν λόγω φιλολογία, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο και την προσωπική του καταγραφή, παίρνοντας πολλές φορές διακριτές αποστάσεις από τη σημερινή Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που φεύγει ο κ. Μπακογιάννης έγινε στόχος μιας «επίθεσης ομαδόν» από συγκεκριμένη τάση της σημερινής Ν.Δ. εξ αφορμής της τιμής που απέδωσε στον υπεραιωνόβιο συνεργάτη του Άρη Βελουχιώτη, Γιώργη Πριόβολο ή «Καπετάν Ερμή», που απεβίωσε αφήνοντας το ζωντανό χνάρι του στην ιστορία της Ρούμελης. Εισέπραξε τη χολή της «δεξιάς τάσης» της «μητσοτακικής Ν.Δ.» , για να απαντήσει με… αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μετά την ανοίκεια σε πολλές της πτυχές επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπακογιάννης επανήλθε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λοιπόν, επειδή φαίνεται πως προκάλεσα έναν μικρό χαμό (ξανά!). Η ιστορία μπορεί να μην ξαναγράφεται, αλλά θεραπεύεται. Θυμίζω πως το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το ’74 και η Eθνική Συμφιλίωση έγινε πράξη από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το ’89. Αρνούμαι λοιπόν να σκιαμαχώ για το τι έγινε πριν 20, πριν 40 ή πριν 60 χρόνια. Να ’μαστε καλά, πεδία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης θα υπάρχουν πάντοτε. Διαλέχτε αν θέλετε να αφορούν το χτες ή το αύριο. Α! Και επειδή δεν ξέρω κανένα να γεννιέται και να κουβαλάει μίσος, διάλειμμα μισού λεπτού να σκεφτούμε τι θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Αυτά. Βαράτε ελεύθερα τώρα».

Υπάρχουν μάλιστα κάποιες πληροφορίες που λένε πως κάποια στελέχη συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης της Ν.Δ. εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη, «να δει τον Κώστα Μπακογιάννη ως τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο και να τον ‘‘ψαλιδίσει’’ κατεβάζοντας τον υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας ή στην Περιφέρεια της Αττικής, ίσως για να επωφεληθεί από ενδεχόμενη ήττα του από τη Ρένα Δούρου». Η «axianews» είναι πάντως σε θέση να γνωρίζει πως ο κ. Μπακογιάννης έχει τους «ανυπόμονους γαλάζιους» στο… περίμενε καθώς θέλει να έχει την τελευταία κουβέντα στις εξελίξεις…