Βραδυφλεγής «Βόμβα» οι ασφαλιστικές εισφορές

Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ - Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι...

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η πληροφορία ότι το ΣτΕ έβγαλε αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις του ΕΦΚΑ που βασίζονται στον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Οι επαγγελματικοί φορείς που τόσον καιρό φώναζαν για τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές (που έχουν πάρει τη μορφή φόρου όπως λένε) αναμένουν την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ο φόβος που κυριαρχεί είναι μήπως υπό το βάρος των πληροφοριών που θέλουν το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη για τις εισφορές των μη μισθωτών, οι ασφαλισμένοι κηρύξουν στον ΕΦΚΑ μια άτυπη στάση πληρωμών, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους ασφαλισμένους-μέλη της να συνεχίσουν τις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών.

Συμψηφισμός εισφορών

Προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται ο ΕΦΚΑ να αναρτήσει τα καινούργια ειδοποιητήρια που για πρώτη φορά θα εμπεριέχουν τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017.

Η διαδικασία επηρεάζει τις εισφορές που θα καταβάλλουν εφεξής περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε για πρώτη φορά τα νέα ειδοποιητήρια θα εμπεριέχουν εκτός από τις τρέχουσες εισφορές και την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση των εισφορών του 2017 για περιπτώσεις κατά τις οποίες θα έχει διαπιστωθεί χρεωστικό υπόλοιπο.

Η περίπτωση αυτή αφορά όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έκαναν το «λάθος» να δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση το 2016 υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο βάσει νόμου θα πρέπει να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις προς τους ασφαλισμένους.

Τα νέα ειδοποιητήρια

Είναι προφανές ότι τα νέα ειδοποιητήρια θα δημοσιευθούν σε μια περίοδο που ο ΕΦΚΑ μαστίζεται από την κυοφορούμενη απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικών διατάξεων στον νόμο Κατρούγκαλου. Στις διατάξεις αυτές συγκαταλέγονται και εκείνες που αφορούν στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι εξετάζει να προωθήσει αλλαγές προς το ευνοϊκότερο για όσους έχουν εισοδήματα από 30.000 έως 70.000 ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα πλεονάσματα που καταγράφει ο ΕΦΚΑ, ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Το plan B

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την επίσημη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο σχεδιάζουν ήδη την επόμενη κίνησή τους που έχει να κάνει με την ελάφρυνση των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ανήκουν κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, μέσω της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου φόρων και εισφορών.

Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί πως οι επιβαρύνσεις δεν θα είναι άνισες μεταξύ επαγγελματιών και υπαλλήλων και δεν θα ξεπερνούν τα όρια που διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Επίσης θα αποτραπεί ο κίνδυνος μιας γενικευμένης παύσης πληρωμών, δεδομένου ότι μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ είναι αβέβαιη η νομιμότητα των εισφορών που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες.

H απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε (με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά) παράνομη την ένταξη 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, αντισυνταγματικός κρίθηκε και ο υπολογισμός της εισφοράς για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο μιας συντεταγμένης στάσης πληρωμών από γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, αγρότες και όλους τους επαγγελματίες που έχουν προσφύγει κατά του ν. Κατρούγκαλου και φέρονται να δικαιώνονται με βάση τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ.

Πάντως, η δημοσίευση της απόφασης, ακόμη κι αν αυτή δικαιώνει τους επαγγελματίες, δεν θα σημάνει σε καμμία περίπτωση απόσχιση από τον ΕΦΚΑ και επανασύσταση των ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ).

Όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, κάτι τέτοιο θα σήμανε το «ξήλωμα» του ΕΦΚΑ, που θα αναλάμβανε να «προικίσει» τα ταμεία αυτά με τα αποθεματικά τους, που είναι σήμερα δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.