Με «ρήτρα» ΑΕΠ το «γαλλικό κλειδί» για το χρέος

Ένας νέος μηχανισμός θα συνδέει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ελάφρυνση του χρέους έως το 2050.

A European Union (EU) flag, left, and Greek national flag fly near the Parthenon temple on Acropolis hill in Athens, Greece, on Monday, Oct. 31, 2011. Europe's plan to solve the region's debt crisis made credit-default swaps covering Greece "ineffective," Moody's Investors Service said. Photographer: Angelos Tzortzinis/Bloomberg via Getty Images

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο που θα γίνει η απομείωση του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο φέρεται να είναι έτοιμο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ότι έχει ανατεθεί στον ESM να φτιάξει το σενάριο για να συζητηθεί –όταν έρθει η ώρα– στο Eurogroup.

Στα τέλη Απριλίου στη Σόφια θα υπάρξει η ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του χρέους. Φαίνεται πως θα συζητηθεί η γαλλική πρόταση, που έχει κατατεθεί εδώ και καιρό και επεξεργάστηκε σε τεχνικό επίπεδο ο ESM και περιλαμβάνει μια κάποιου τύπου «ρήτρα» ανάπτυξης.

Το σχέδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο προ ημερών η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με τη σταθερά αρνητική στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη τέτοιων μέτρων «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η αντίσταση του Βερολίνου πλησιάζει στο τέλος». 

Παράλληλα, εκτιμά ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενδέχεται να εμφανιστεί πιο συμβιβαστικός από τον προκάτοχό του. Αυτό αναμένουν όχι μόνο πολιτικοί του SPD, αλλά και διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες». Έτσι, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον «πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι προτάσεις των Γάλλων είναι ακόμη πιο προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ». 

Με άλλα λόγια, θα υπάρξει ένας νέος μηχανισμός που θα συνδέει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ελάφρυνση του χρέους έως το 2050. Αν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από το 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται –κατά τη γαλλική πρόταση– από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων.