Εφιαλτικοί συνειρμοί από τις κινήσεις του «σουλτάνου»

Μνήμες από το «γκρίζο» ιστορικό παρελθόν, αυτό που οδήγησε στο μεγάλο αιματοκύλισμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φέρνουν στο μυαλό οι κινήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν. Κι αν η επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν να ταξιδέψει στην Τουρκία και να δει τον Τούρκο Πρόεδρο πριν συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο ίδιος κάλεσε στη Μόσχα, θυμίζει κάτι από τα Ορλωφικά, η επιλογή του να κάνει… μπίζνες με το καθεστώς της Άγκυρας τέτοια εποχή φέρνει στο μυαλό το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ που υπέγραψαν στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της ναζιστικής Γερμανίας Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μολότοφ. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ποιος έχει τον τότε ρόλο της ναζιστικής Γερμανίας στον καιρό μας.
Καμία κουβέντα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έβγαλε κουβέντα για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για πάνω από έναν μήνα στις φυλακές της Αδριανούπολης, παρά τις σχετικές διαρροές που έκαναν τις προηγούμενες μέρες ρωσικές πηγές στην Αθήνα. Ούτε φυσικά έκανε κουβέντα για την εν γένει τουρκική προκλητικότητα, έναντι της ομόδοξης με τη Ρωσία, Ελλάδας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πασχίζει να «κλείσει το μέτωπο» με τη Μόσχα καθόλου καθησυχαστικό δεν είναι για τις παραπέρα προθέσεις του. Η σπουδή του Ρώσου ηγέτη να «κλείσει τις δουλειές» της παράδοσης του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος των S-400 στην Τουρκία, αλλά και της συμφωνίας του αγωγού φυσικού αερίου –αντίστοιχου του south stream που η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εμποδίστηκε να χτίσει– είναι κάτι που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις… Και τούτο διότι, όπως λένε έγκυροι αναλυτές, με αυτές τις εξελίξεις ο Ερντογάν δείχνει μια διάθεση να αλλάξει σφαίρα επιρροής, πράγμα που αφ’ ενός δεν είναι σίγουρο πως «θα του βγει σε καλό» αφ’ ετέρου με αυτήν την εξέλιξη ανακατεύεται καταλυτικά η τράπουλα…
Η στάση των ΗΠΑ
Μόλις προχθές σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. «Όπως έχουμε πει και προηγουμένως είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Η Π Α.
Για την τύχη των δύο στρατιωτικών
Εν τω μεταξύ η σκληρή παρτίδα πόκερ σε σχέση με την τύχη των δύο ομήρων Ελλήνων στρατιωτικών συνεχίζεται και όσο πάει «χοντραίνει», την ώρα που τον όρο «όμηροι» τον νομιμοποιεί πλέον το ίδιο το καθεστώς της Αγκύρας, αφού βάζει απροσχημάτιστα στο τραπέζι την έκδοση των οκτώ αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την τύχη των συμπατριωτών μας στρατιωτικών. Είναι όμως βέβαιο ότι άμεσα θα κλιμακωθούν οι προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση και την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Τα πράγματα βέβαια είναι δύσκολα. Και τούτο διότι στην Τουρκία του Ερντογάν, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δεν λειτουργούν πια τόσο οι νόμοι αλλά τα «σουλτανικά» φιρμάνια.
Απόβαση στο Καστελλόριζο;
Εν τω μεταξύ, σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται πλέον οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο ακριτικό Καστελλόριζο, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για επιχείρηση απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερες πηγές του Πενταγώνου το ακριτικό νησί έχει πλέον γεμίσει από δυνάμεις του ελληνικού στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Στην προκυμαία του νησιού, πέραν των τουριστών που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν, είναι εκεί και σαφώς ενισχυμένες μονάδες των δύο Όπλων, ενώ στ’ ανοιχτά περιπολεί σε μόνιμη βάση μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, στα μέσα της εβδομάδας υπήρξε η πληροφορία ότι στο ίδιο σημείο παραπλέει και ένα από τα δύο υποβρύχια του Ναυτικού.
Διάχυτη η ανησυχία
Σ’ αυτή την ελληνική εσχατιά επικρατεί έντονος προβληματισμός –και μεταξύ των ντόπιων– ενώ υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι οι γείτονες θα επιχειρήσουν απόβαση. Διαθέτουν, άλλωστε, δυνάμεις τόσο στην Αττάλεια όσο και στην πόλη Νταλαμάν. Η εκτίμηση που πλέον διατυπώνεται πιο καθαρά από ποτέ είναι ότι οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι τις ροές των προσφύγων, μπορεί να επιδιώξουν αντιπερισπασμό υψηλής επικοινωνιακής και συμβολικής σημασίας επάνω στη Μεγίστη, μεταφέροντας ιδιώτες μαζί με πρόσφυγες για να κάνουν σόου εντυπώσεων.