Γιάννης Μπαλάφας: Κάνουν μικροπολιτική και στα εθνικά θέματα»

Για στενό μικροκομματικό σχεδιασμό πάνω από τα εθνικά συμφέροντα μπροστά στην καθαρή έξοδο κάνει λόγο ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, και σημειώνει ότι αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να μας βγάλει. Κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι κινείται σε γραμμή τυφλά αντιπολιτευτική παραδομένη πλήρως στην ακροδεξιά ατζέντα του αντιπροέδρου της και θα κριθούμε όλοι, προσθέτει ο κ. Μπαλάφας.
Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου
- Η κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Πού βασίζει αυτήν την αισιοδοξία και πώς εσείς βλέπετε την επόμενη ημέρα;
- Δεν είναι απλά αισιοδοξία, είναι αναγκαιότητα. Μια νέα πιστοληπτική γραμμή είναι λογικό να συνδυάζεται με αυξημένη εποπτεία, με διατήρηση των ασφυκτικών περιορισμών στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Όποιος υποστηρίζει την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής οφείλει να δηλώνει πως είναι σύμφωνος και με τις επιπτώσεις αυτής της άποψης. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλη εποπτεία, η κυβέρνησή μας έχει λάβει την εντολή να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια. Καταλαβαίνω ότι αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια δεν θέλουν αυτή η κυβέρνηση να μας βγάλει από τα μνημόνια. Είναι όμως απαράδεκτο να προτάσσουν τον στενό μικροκομματικό τους σχεδιασμό πάνω από τα εθνικά συμφέροντα.
Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Εμείς λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, δημιουργούμε αυτό το αναγκαίο «μαξιλάρι ρευστότητας» προκειμένου να μπορούμε να κινηθούμε αυτόνομα στις αγορές. Ήδη υπερβαίνουμε τους στόχους, χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2018 είναι διπλάσιο από το αναμενόμενο. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό, θα τα καταφέρουμε.
Όποιος νοιάζεται πραγματικά για την επόμενη ημέρα οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία εκείνων των ευρύτερων συμμαχιών που θα στηρίξουν κοινωνικά και πολιτικά την αυτόνομη αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Δυστυχώς η Ν.Δ. κινείται σε γραμμή τυφλά αντιπολιτευτική, παραδομένη πλήρως στην ακροδεξιά ατζέντα του αντιπροέδρου της. Ευτυχώς σε άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές φωνές που συζητούν για έστω και επιμέρους συναινέσεις στα μεγάλα θέματα. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας. Όλοι θα κριθούμε. Ορισμένοι ήδη κρίνονται αρνητικά διότι προτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας.
- Πού πιστεύετε ότι θα φθάσει το σκάνδαλο NOVARTIS;
- Ήδη υπάρχουν σοβαρές αποκαλύψεις. Είναι σαφές ότι πρόκειται για διεθνές σκάνδαλο και όχι για εγχώρια σκευωρία. Σχεδόν καθημερινά μαθαίνουμε επιπλέον πτυχές της υπόθεσης. Εμείς θα το πάμε ως το τέλος, σε ό,τι μας αφορά. Εκείνη όμως που αποφασίζει για πιθανές ποινικές ευθύνες είναι η δικαιοσύνη και όχι το κοινοβούλιο. Μακάρι να αποδειχτεί ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν είναι μπλεγμένο σε αυτό το σκάνδαλο. Δυστυχώς όμως η συμπεριφορά και οι δηλώσεις ορισμένων από αυτούς, που εξετάζεται η πιθανή συμμετοχή τους στο σκάνδαλο, είναι θεσμικά απαξιωτική και δημοκρατικά απαράδεκτη. Όποιοι νομίζουν ότι θα φοβηθούμε τις κραυγές τους και τις απειλές τους, ας καταλάβουν ότι αυτή η κυβέρνηση τα έχει βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα και δεν θα φοβηθεί τους παλαιοκομματικούς υποστηρικτές τους.
- Για ποιον λόγο ο Ερντογάν κρατάει αυτή τη στάση; Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον στρατηγικό της σχεδιασμό;
- Η στάση του Ερντογαν είναι ενιαία και στο εσωτερικό της χώρας του και στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων της Τουρκίας με τους γείτονες της. Δείτε τον χάρτη και βρείτε με ποιους δεν έχει προβλήματα... Επομένως, δεν είμαστε εμείς που πρέπει να αλλάξουμε στρατηγικό σχεδιασμό, άλλοι κινδυνεύουν με διεθνή απομόνωση. Βεβαίως και παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα.
- Γιατί δεν υπάρχει συναίνεση στα εθνικά θέματα;
- Ρωτήστε αυτούς που κάνουν μικροπολιτική ακόμα και στα εθνικά θέματα. Ορισμένοι δίνουν την εντύπωση ότι στεναχωρούνται επειδή δεν έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Άλλοι υποστηρίζουν τις θέσεις Ερντογάν χρεώνοντας στη χώρα μας δήθεν προκλητικές ενέργειες. Το κακό είναι ότι τα κόμματά τους δεν τους αποδοκιμάζουν... Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι αλλάζουν και την πολιτική τους θέση για την ονομασία της ΠΓΔΜ για να ικανοποιούν την ακροδεξιά ρητορική του αντιπροέδρου τους. Η θέση της Ν.Δ. ως κυβέρνησης το 2008 στο Βουκουρέστι ήταν υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας.
- Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό σε επίπεδο συνεργασιών;
- Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε θετικές προτάσεις. Βλέπουμε όμως ότι, για παράδειγμα, σε ορισμένες θετικές πρωτοβουλίας της κ. Γεννηματά αντιτίθεται σφόδρα και δημοσίως ο κ. Βενιζέλος. Είναι σαφές ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρίσκεται ακριβώς το ζήτημα των πιθανών συνεργασιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν, λοιπόν, αυτοί εσωτερικά με ποιους θέλουν να πάνε και ποιους να αφήσουν, ώστε να είναι δυνατή μια συζήτηση για ό,τι θα αφορά το μετεκλογικό σκηνικό, μετά το 2019. Βεβαίως είναι παραπάνω από σαφές ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο η κυβέρνηση είναι συμπαγής και ισχυρή.
ΕΝΘΕΤΟ
«Δεν είμαστε πορφυρογέννητοι»
- Σας ανησυχούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων; Πρέπει να κάνετε κάτι απέναντι στο κοινωνικό ρεύμα;
- Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς για ορισμένους, τα ευρήματά τους δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα όπως αποτυπώθηκε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015. Εμείς ζούμε μέσα στην κοινωνία, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι... Καταλαβαίνουμε και τις ανησυχίες, και τις προσδοκίες, και τις αντιρρήσεις, αλλά και τον θετικό αντίκτυπο μιας σειράς ενεργειών μας. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πολίτες περιμένουν πολλά από εμάς, ίσως περισσότερα από όσα μπορέσαμε να κάνουμε έως τώρα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Είμαστε σίγουροι όμως ότι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πως δρούμε σε ένα περιβάλλον «ναρκοθετημένο» από τις πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών, με δεσμεύσεις ασφυκτικές απέναντι στους δανειστές. Αυτά δεν ανατρέπονται εύκολα σε μια κοινοβουλευτική θητεία. Μη μιλάμε όμως για «κοινωνικό ρεύμα». Η κοινωνία με πραγματική υπομονή παρακολουθεί τις ενέργειές μας και θα μας κρίνει στις εκλογές του 2019.