Ανάβει (ξανά) φωτιές στη Ν.Δ. ο Βενιζέλος!

Οι σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη και οι διαφοροποιήσεις του από το Κίνημα Αλλαγής.

Η παρασκηνιακή συζήτηση για πιθανή συνεργασία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Ν.Δ. έχει ήδη προκαλέσει πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή δεν είναι μια φρέσκια κουβέντα, αλλά όσο και να ακούγεται παράξενο έρχεται από το βαθύ παρελθόν και, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, αφορά τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος πριν γίνει στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, «σκληρός» υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εν τέλει αρχηγός του, μπήκε σε συζητήσεις μαζί με άλλα κεντρογενή, νεαρά στελέχη προερχόμενα από τους κόλπους της Ε.Κ. – Ν.Δ. προκειμένου να ενταχθεί στη… μετακαραμανλική Ν.Δ. Αλλά, όπως λένε σήμερα πολιτικοί του συνοδοιπόροι, «κόπηκε» από τον σκληρό πυρήνα των στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης.

Πολλοί «μη μυημένοι» απορούσαν για χρόνια, αναφορικά με τις πολύ καλές σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με τα νεότερα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Σχέσεις, οι οποίες άλλωστε γεννούσαν και σχεδόν μόνιμες κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίως με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Σήμερα ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αντώνη Σαμαρά, διαφοροποιείται όλο και συχνότερα από τις θέσεις του «μετα – ΠΑΣΟΚικού» Κινήματος Αλλαγής, ενώ η σχέση του με τον ηγετικό πυρήνα του νεόκοπου σχήματος κάθε άλλο παρά ανέφελη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Και φουντώνουν… Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως «στις προσεχείς εκλογές ο Βαγγέλης, έχει δύο δρόμους. Ή την εκλογική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική».

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ναι μεν συζητά σε πολύ καλό επίπεδο με τον αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων Σαμαρά, αλλά παράλληλα δέχεται σφοδρή κριτική από γαλάζια στελέχη που τον κατηγορούν για «αλλοίωση της φυσιογνωμίας» του κόμματος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη πιθανής εκλογικής συνεργασίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με «έναν ακόμα υβριστή του καραμανλισμού» θα αποτελέσει… Βατερλό και για τις δύο πλευρές.

«Δεν μπορεί να διώχνει τον Αντώναρο και την Παπακώστα, να κρατά τον Αδωνι και τον Βορίδη και να συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Βενιζέλο», τονίζει στην «axianews» πηγή προερχόμενη από το καραμανλικό μπλοκ. Η ίδια πηγή τονίζει, δε, ότι είναι ήδη προβληματικό το γεγονός πως η κοινωνία «δεν θεωρεί σίγουρα τελειωμένο τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του οψέποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές». Για να συμπεράνει ότι «άρα, αυτό το ανακάτεμα του παλιού ΛΑ.Ο.Σ., του παλιού ΠΑΣΟΚ (και μάλιστα του πιο αντιδημοφιλούς κομματιού του), της εις τα εξ ων συνετέθη Ένωσης Κεντρώων και κάποιων στελεχών που τα πρωτογνωρίσαμε στο Ποτάμι δεν έχει πολιτικά ελκυστικό αποτέλεσμα».

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες στήνονται κάλπες στις ανά την Ελλάδα τοπικές οργανώσεις του κόμματος και τα στελέχη δηλώνουν ανήσυχα σημειώνοντας «έλλειψη ενδιαφέροντος». Αυτό που σίγουρα παρατηρείται είναι η πλήρης απουσία στελεχών του καραμανλικού μπλοκ από τη σφαίρα της δημόσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ή της υπεράσπισης των θέσεων την Ν.Δ. Κάποιοι μάλιστα λένε πως «όχι μόνο δεν δίνει εναλλακτική, αλλά προβλέπουμε και αναγκαστική κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2020», κάτι που στελέχη προσκείμενα στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. απορρίπτουν μετά βδελυγμίας, λέγοντας με νόημα πως «ο Τσίπρας συκοφαντεί κατά συρροήν στελέχη μας. Δεν μπορεί να ζητά συναίνεση». Και βέβαια αυτό το υπεραπλουστευμένο «ο Κυριάκος πήγε στην Αμερική, άρα θα γίνει πρωθυπουργός», που διατυπώνεται υπεραπλουστευμένα από μεσαία στελέχη, δεν αρκεί ως συστατικό πολιτικής σιγουριάς.

Χτίζει διαρκώς ηγετικό προφίλ

Είναι πάντως εμφανές ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα πράγματα το τελευταίο χρονικό διάστημα χτίζοντας ηγετικό προφίλ και έχοντας πάρει πάνω του τόσο το άνοιγμα στην κοινωνία όσο και τη στρατηγική της παράταξης στα δύο μεγάλα εθνικά θέματα, στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του στη Βουλή συνάντηση μίας ώρας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Geoffrey R. Pyatt, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε προς τον Αμερικανό πρέσβη την ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Επίσης συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνέχιση των περιοδειών του σε όλη τη χώρα καθώς, όπως λέει σε συνεργάτες του, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό.