Ήρθε το τέλος του Bitcoin;

Οι λόγοι της ξέφρενης πτώσης του κρυπτονομίσματος και το κόστος του.

Ύστερα από μια ξέφρενη ανοδική πορεία που κατέγραψε το γνωστό κρυπτονόμισμα το προηγούμενο διάστημα, αρχίζει να καταγράφει σημαντικές απώλειες μέρα με την ημέρα, αποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για μια νέα μεγάλη «φούσκα». Για ποιους λόγους, όμως, καταγράφεται αυτή η πτώση και ποιο είναι το κόστος της χρήσης των κρυπτονομισμάτων;

Ιστορικές φούσκες αξιών όπως η… τουλιπομανία του 17ου αιώνα στην Ολλανδία, το όργιο με τις μετοχές της βρετανικής Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών στις αρχές του 18ου αιώνα, και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία με τους τίτλους των εταιρειών Ίντερνετ (dotcom) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 θυμίζει η ξέφρενη πορεία που κατέγραψε ως τώρα το Bitcoin.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εμφανίζει διαρκώς όλο και μεγαλύτερη πτώση, ενώ μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνει πως είναι άλλη μία «φούσκα», ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς τη δαπάνη εξόρυξής του, αλλά και τα κενά ασφαλείας που έχει να αντιμετωπίσει ως άυλο νόμισμα που βασίζεται στο Διαδίκτυο.

Πανηγυρική επιβεβαίωση

Μετά την τρελή κούρσα που έχει καταγράψει το γνωστό κρυπτονόμισμα, αλλά και τη μεγάλη πτώση που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα στην αξία του, πολλοί οικονομικοί αναλυτές που το χαρακτήριζαν «φούσκα» επιβεβαιώνονται πανηγυρικά, ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς τα παρακάτω επιχειρήματα:

– Πρώτον, τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν ήταν καθόλου εύκολο να αφήσουν το νόμισμα να εξελιχθεί, καθώς πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο, μη ελεγχόμενο σύστημα που δρα αποκλειστικά και μόνο στο Διαδίκτυο. Το ίδιο βέβαια και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, που δεν έχει ακόμα συνέλθει μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση.

– Δεύτερον, η αποκλειστική δράση του νομίσματος στο Διαδίκτυο το καθιστά βορά για τους χάκερ ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κρίνεται ως μία εξαιρετικά επικίνδυνη επένδυση.

– Τρίτον, τα cryptocurrencies, ακριβώς λόγω της έλλειψης κανονιστικού πλαισίου, μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για το ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, αλλά και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

– Τέταρτον, το «κλειδί» της νομισματικής μορφής των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στην περιορισμένη προσφορά, οπότε όσο πιο δημοφιλή γίνονται τόσο πιο πολλά πρόκειται να βγαίνουν. Και, λόγω της απουσίας κεντρικού μηχανισμού ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη συνεχή αύξηση της κυκλοφορίας καινούργιων cryptocurrencies, με αποτέλεσμα να παράγεται υπερβολική προσφορά.

Γιατί πέφτει η αξία του

Από ό,τι όλα δείχνουν, το μυστηριώδες και πολλά υποσχόμενο κρυπτονόμισμα, ονόματι Bitcoin, έφτασε στο τέλος της πορείας του. Αυτό φαίνεται αν υπολογίσει κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων το προηγούμενο διάστημα, όταν ακόμα βρισκόταν στην ακμή του, είχε φτάσει κοντά στο 1 τρισ.

Φυσικά, η πτώση του γνωστού κρυπτονομίσματος ήρθε πολύ πιο σύντομα από όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ σε αυτό φαίνεται ότι βοήθησαν πολύ οι παραδοσιακές τράπεζες που «τράβηξαν την πρίζα» προκειμένου να μην τις αγγίξει μια ενδεχόμενη πτώση της αξίας του. Με αποτέλεσμα η πτώση του αυτούς τους μήνες να μην έχει επηρεάσει καθόλου το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, παρά μόνο τους επενδυτές που δεν πούλησαν όταν το νόμισμα είχε φτάσει στο πικ της αξίας του.

Πειρατεία

Πέρα, όμως, από το τραπεζικό σύστημα που το πολεμάει, το Bitcoin, αλλά και όλα τα κρυπτονομίσματα, έχουν και ένα ακόμη πρόβλημα: την ασφάλεια. Ως μορφή νομίσματος που βασίζεται στο Διαδίκτυο είναι ανοιχτό σε πολλαπλές απειλές, με μεγαλύτερη από αυτές το cryptojacking.

Το cryptojacking είναι μια κακόβουλη πρακτική πειρατείας των πόρων ενός υπολογιστή για mining (εξόρυξη) κρυπτοσυναλλαγμάτων, η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία από τα τέλη του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, η πρακτική αυτή έχει αυξηθεί κατά 8.500% το περασμένο έτος, ειδικά από τον Σεπτέμβριο, όταν η τιμή των Bitcoin και Ethereum είχε χτυπήσει πραγματικά υψηλά επίπεδα.

Στην ουσία, το cryptojacking είναι πιο απλό από την εγκατάσταση ενός ιού στο υπολογιστή κάποιου. Συγκεκριμένα, είναι ένας μηχανισμός εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιείται προκειμένου να κλέψει τη δύναμη επεξεργασίας των υπολογιστών, για να εξορύξει κρυπτοσυνάλλαγμα.

Δυστυχώς, το επίπεδο ασφαλείας που απαιτείται για την εξόρυξη ψηφιακού νομίσματος είναι πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα να μπορούν οι επιτήδειοι να περνούν απαρατήρητοι. Το λογισμικό (cryptojacking) αυτό, αν και δεν καταστρέφει το υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση υπολογιστών και προβλήματα στη λειτουργία της συσκευής.

Εξελιγμένες υποδομές και χιλιάδες δολάρια για την εξόρυξη μόνο ενός

Πέρα από τα προβλήματα ασφαλείας, το κρυπτονόμισμα είναι και αρκετά δαπανηρό κατά την παραγωγή του. Η δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων είναι πολύ δαπανηρή υπόθεση, διότι απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό η δημιουργία ενός Βitcoin μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω ενός οικιακού υπολογιστή.
Ωστόσο, τώρα χρειάζονται πολύ εξελιγμένες υποδομές και πολλές χιλιάδες δολάρια για την εξόρυξη μόνο ενός Bitcoin. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξόρυξη όλων των Bitcoin σε όλο τον κόσμο απαιτεί την κατανάλωση όσου ρεύματος χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθεί σήμερα μία ολόκληρη χώρα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα αυτή τη στιγμή έχει το υψηλότερο κόστος για να γίνει η ηλεκτρονική εξόρυξη ενός κρυπτονομίσματος. Συγκεκριμένα, στη Σεουλ η εξόρυξη κοστίζει 26.170 δολάρια λόγω των πολύ αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα ψηφιακά νομίσματα, επειδή υπήρχαν υποψίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Τεχνολογία blockchain

Τα κρυπτονομίσματα δημιουργούνται με την τεχνολογία blockchain, στην οποία αναμένεται να βασιστεί η νέα ψηφιακή εποχή των χρηματοοικονομικών. Με την τεχνολογία blockchain καταγράφεται κάθε συναλλαγή με ένα ψηφιακό νόμισμα σε μια ηλεκτρονική αλυσίδα συναλλαγών και με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται ηλεκτρονικά ο χρήστης κάθε ψηφιακού νομίσματος.

Βέβαια, εδώ υπάρχει και μια γιγαντιαία παγίδα. Αν η ταυτότητα που έχει δώσει ο χρήστης είναι ψεύτικη, το σύστημα δεν μπορεί να το ελέγξει. Ακόμη, όταν πραγματοποιείται μια νέα συναλλαγή με Bitcoin, ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα, προστίθεται σε αυτήν την ψηφιακή αλυσίδα συναλλαγών και επιβεβαιώνεται από τους υπολογιστές όλων των άλλων χρηστών που βρίσκονται στην αλυσίδα.