Ηχηρή παρέμβαση Μυτιληναίου

27/03/2018, 14:46
MYTILHNAIOS

Με τον «αέρα» του νέου προέδρου του ΣΕΒ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Μυτιληναίος Α.Ε., παρενέβη στο -πρόσφατο- 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο έμπειρος και επιτυχημένος επιχειρηματίας μίλησε για όλα: την οικονομία, τις επενδύσεις, το πολιτικό ρίσκο, έως και τις διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι θα ήταν «απόλυτη καταστροφή η επιστροφή στις πρακτικές προ του 2010», προειδοποιώντας ότι «μπορούμε σε έναν χρόνο να ξηλώσουμε ό,τι καταφέραμε στα χρόνια της κρίσης». Συμπλήρωσε δε ότι ξεκάθαρα ο «πιο σημαντικός παράγοντας» για την ανάκαμψη είναι η «πολιτική σταθερότητα και συναίνεση». Η χώρα πρέπει να φύγει από τα πρωτοσέλιδα των διεθνών εφημερίδων, υπογράμμισε («we have to be out of the news», όπως το έθεσε στα αγγλικά).

Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αξίζει καλής μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους και ότι η δυνατότητα ενός «grand bargain» που θα επιτρέψει τη δημοσιονομική χαλάρωση με αντάλλαγμα συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο και δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων. Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομίας, όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν είναι σήμερα πολύ ανταγωνιστικές, σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου είναι πολύ σημαντική ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία διαφαίνεται ότι θα λάβει χώρα τον Αύγουστο. Αν μπορούσε να υποδείξει τρία πράγματα σε έναν πρωθυπουργό, αυτά θα ήταν η εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, η δέσμευση ότι θα υλοποιεί όσα εξαγγέλλει και η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η δαιμονοποίηση.

Υπάρχει ρευστότητα

Η σημερινή πραγματικότητα θέλει σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και τις τράπεζες να προσπαθούν να τις δανείσουν, αλλά δεν ξεπαγώνουν ακόμη τα επενδυτικά σχέδια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξήγησε και εκτίμησε ότι όταν οι τράπεζες αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πρέπει να δίνεις κάτι πίσω στην πατρίδα σου»

Ο κ. Μυτιληναίος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα νέα του καθήκοντα στο «τιμόνι» του ΣΕΒ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν «πολύ δύσκολη η απόφαση», καθώς «ο χρόνος που διαθέτω είναι από περιορισμένος έως ανύπαρκτος». Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να δίνεις κάτι πίσω στην πατρίδα σου από αυτά που σου έχει δώσει». «Ένας από τους λόγους που έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του ΣΕΒ είναι γιατί θεωρώ ότι μπαίνουμε σε άλλη εποχή και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα επένδυση των 300 εκατ. ευρώ

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατέστη γνωστό πως η Μυτιληναίος Α.Ε. κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW για το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Το έργο θα κατασκευαστεί από τη ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020. Η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος 650 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της Μυτιληναίος Α.Ε. Η πρώτη αφορούσε στην πρόταση για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου, που αποτελεί και τη μόνη βιώσιμη πρόταση που συνδυάζει την ουσιαστική στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διασφαλίζει τη μη πώληση της μονάδας και την παραμονή κατά 100% στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «αν δεν στηρίξουμε τη ΔΕΗ και πέσει, θα πέσουμε όλοι, γιαυτό πρέπει να τη στηρίξουμε». Τόνισε δε πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ανησυχία για τις αποφάσεις Τραμπ

Ο έμπειρος επιχειρηματίας αναφέρθηκε επίσης στους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Είναι «η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ», είπε, σημειώνοντας ότι αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος, «δεν μπορώ να φανταστώ πώς δεν θα κλιμακωθεί». Οι οικονομολόγοι, που διαφωνούν σε όλα, τόνισε, συμφωνούν σε ένα μόνο: ότι «το διεθνές εμπόριο είναι win-win για όλους».