Ο M. Zuckerberg δεν θα καταθέσει στη Βρετανία για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Σύμφωνα με το Reuters, ο CEO της Facebook, θα στείλει στην επιτροπή τον επικεφαλής Τεχνολογίας, Mike Schroepfer ή τον επικεφαλής Προϊόντων της εταιρείας, Chris Cox.

FILE - Facebook.com founder Mark Zuckerberg smiles at Facebook headquarters in Palo Alto, Calif., in this Feb. 5, 2007, file photo. Facebook, the social network, is tweaking the home pages of its 750 million users, much to the chagrin of some very vocal folks. The world's largest online social network is expected to announce even more changes on Thursday, when it holds its annual f8 conference in San Francisco for developers who create games and other applications for its site. (AP Photo/Paul Sakuma)

Δε θα καταθέσει στην αρμόδια βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, για το πώς βρέθηκαν δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών στην εταιρεία Cambridge Analytica η οποία τα χρησιμοποίησε χωρίς την άδειά τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο CEO της Facebook, θα στείλει στην επιτροπή τον επικεφαλής Τεχνολογίας, Mike Schroepfer ή τον επικεφαλής Προϊόντων της εταιρείας, Chris Cox.

Ο Ζuckerberg ζήτησε συγγνώμη την προηγούμενη βδομάδα για τα λάθη στα οποία υπέπεσε η διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και υποσχέθηκε τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων ώστε να περιορίσει την πρόσβαση στους δημιουργούς εφαρμογών σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η επικεφαλής της Δημόσιας Στρατηγικής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Rebecca Stimson, διευκρίνισε πως ο Schroepfer ή ο Cox είναι πιο κατάλληλοι για να δώσουν απαντήσεις.

«Η Facebook αναγνωρίζει πλήρως το επίπεδο ενδιαφέροντος από το κοινό και το κοινοβούλιο για αυτά τα θέματα και υποστηρίζει την πεποίθηση ότι πρέπει να επιλυθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο της εταιρείας από τα άτομα με την πιο κατάλληλη θέση», σημείωσε η Stimson και πρόσθεσε πως «συνεπώς ο κ. Zuckerberg ζήτησε προσωπικά ένας από τους υφιστάμενους του να τεθεί στη διάθεση της επιτροπής για να καταθέσει στοιχεία».

Σε απάντηση η βρετανική επιτροπή σχολίασε ότι θα ήθελε να ακούσει τι έχει να πει για το θέμα ο ίδιος ο Zuckerberg, καλώντας τον να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Facebook να δώσει απαντήσεις «τις δύο προσεχείς εβδομάδες» στα ερωτήματα που προκύπτουν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και ειδικότερα σχετικά με το αν εθίγησαν προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων.

Η Κομισιόν ζητεί επίσης πληροφόρηση από το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μίας τέτοιας υπόθεσης, σύμφωνα με το email που απέστειλε η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Vera Ζurova, τμήμα του του κειμένου του οποίου γνωρίζει το AFP. «Θα το εκτιμούσα εάν είχα μία απάντηση εντός των προσεχών δύο εβδομάδων», γράφει η ευρωπαία επίτροπος.