Το… άγνωστο ρεκόρ του εντόκου γραμματίου

Η έκδοση του 12μηνου εντόκου γραμματίου κέντρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών που την υπερκάλυψαν, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν τους απόλυτους αγοραστές.

Η έκδοση του 12μηνου εντόκου γραμματίου που εξέδωσε προ ημερών το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναμενόταν, κέντρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών που την υπερκάλυψαν, με τους ξένους επενδυτές να αποτελούν τους απόλυτους αγοραστές.

Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά ομόλογα δέχονται πιέσεις εν μέσω της μεγάλης προσφοράς κρατικών ομολόγων από κυβερνήσεις, ωστόσο οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο περιορίζουν την άνοδο των αποδόσεων.

Από την πλευρά τους, τα ελληνικά ομόλογα βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες μια αδιάκοπη βελτίωση.

Ωστόσο, ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων συνεχίζει να εντυπωσιάζει, αγγίζοντας ακόμα και τα 560 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε το σύνολο του τζίρου του 2017.

Χαρακτηριστικό η περασμένη Τετάρτη, με τις εντολές για πωλήσεις ομολόγων να φτάνουν τα 107 εκατ. ευρώ και οι εντολές αγοράς διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου κατευθύνθηκε στα 30ετή ομόλογα (70 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν τα 10ετή (21 εκατ. ευρώ), τα 5ετή (9 εκατ. ευρώ), τα 15ετή (8 εκατ. ευρώ) και τα 7ετή (7 εκατ. ευρώ).