Τουρκία και Brexit καθορίζουν το μέλλον της Ε.Ε.

Οι κόκκινες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι τέσσερεις πυλώνες για τη μελλοντική σχέση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Η Τουρκία ξεσπαθώνει και απειλεί την Ε.Ε. ότι, αν ανοίξει τα σύνορά της, το κύμα των μεταναστών θα «πνίξει» τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε..Ε. νιώθουν «ικανοποιημένοι» με την εξέλιξη των γεγονότων και με δηλώσεις τους προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες. Δεν έχουν την τόλμη να προβούν σε κυρώσεις και να πάρουν άμεσα μέτρα. Η Ευρώπη δείχνει αδύναμη και αναποφάσιστη. Όσο καθυστερεί , τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει χώρο και προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους. Να γίνει αντιληπτό ότι όταν απειλείται ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. είναι σαν να απειλείται όλη η Ευρώπη. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια και υπεκφυγές.

Ανάλογα τα προβλήματα και οι δυσχέρειες με το Brexit. Οι πολίτες αναμένουν να δουν τα έργα των αρχηγών τους στην Ε.Ε. και όχι να παρακολουθούν την αργή πορεία των εξελίξεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις για το πλαίσιο μιας συμφωνίας σύνδεσης που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

Λαμβάνοντας υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να παράσχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση, αναφέρει το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 544 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 51 αποχές.

Αυτή η σχέση θα μπορούσε να βασιστεί στους εξής τέσσερεις πυλώνες:

  • εμπορικές και οικονομικές σχέσεις
  • εσωτερική ασφάλεια
  • συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας
  • θεματική συνεργασία, όπως με τα έργα διασυνοριακής έρευνας και καινοτομίας.

Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το πλαίσιο χρειάζεται να έχει συνεπή διακυβέρνηση, με ισχυρό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Η μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, οποιαδήποτε μορφή και αν πάρει, πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., την τελωνειακή ένωση και τις τέσσερεις ελευθερίες, χωρίς να επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει σε ποιους τομείς θέλει να έχει ενισχυμένη σύνδεση και σε ποιους όχι. Πρέπει επίσης να διατηρήσει την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την έννομη τάξη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το ψήφισμα αποτελεί τη θέση του Κοινοβουλίου εν όψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Κάθε συμφωνία αποχώρησης και μελλοντικής σύνδεσης και οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ισχύ.

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξασφάλιση της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ε.Ε. Η διατήρηση των δικαιωμάτων των πολιτών. όπως αυτά καθορίζονται στη συμφωνία, πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Τα αποτελέσματα που θα φέρει θα δείξουν πόσο ανθηρή και δυναμική θα είναι η παρουσία της στο μέλλον. Οι πολίτες εκφράζουν έντονη ανησυχία και αγωνία.