Στο… ταμείο οι κακοπληρωτές

Οι επιλογές των δανειοληπτών και η τελευταία προσπάθεια των τραπεζών.

Το μπαράζ ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει φέρει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές σε αδιέξοδο. Πλέον, είναι ορατή η νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ή θα τρέξουν να ρυθμίσουν το δάνειο που έχει «κοκκινίσει» ή το ακίνητό τους θα βγει αργά ή γρήγορα στο «σφυρί». Το μόνο που έχουν ως επιλογή είναι εάν τον πλειστηριασμό θα τον κάνει η τράπεζα ή κάποιο fund στο οποίο θα καταλήξει το κόκκινο δάνειο. 

Τελευταία προσπάθεια

Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνουν μία τελευταία προσπάθεια να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τους δανειολήπτες και έτσι να μην κάνουν καμία από τις αναμενόμενες κινήσεις, δηλαδή ούτε πλειστηριασμό, αλλά ούτε και πώληση του δανείου.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις δανειοληπτών που αδιάφορουν επιδεικτικά στις κλήσεις των τραπεζών να ρυθμίσουν το δάνειο. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι λιγοστές, ωστόσο είναι υπαρκτές. Αυτοί οι δανειολήπτες απορρίπτουν κάθε πρόταση, συνεχίζουν να μην πληρώνουν τα δάνεια και η μόνη ερώτηση που κάνουν στους δικηγόρους είναι το πότε θα βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών, βλέποντας πως οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν και πολύ δύσκολα θα σταματήσουν, αναγκάζονται, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν το ακίνητο στην κατοχή τους, να αναζητήσουν τρόπους συμβιβασμού με την τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ένα ποσοστό 20% – 25% προσέρχεται στην Τράπεζα και ζητά ρύθμιση, κάτι που στη συντριπτική πλειοψηφία τελικά γίνεται. Πάντως σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αφορούν σε δανειολήπτες οι οποίοι ήταν εξαφανισμένοι από τις τράπεζες και δεν υπήρχε καν δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί σχεδόν 300 συμβολαιογράφοι και γεωγραφικά οι διαδικασίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στα χέρια των τραπεζών πολλά ακίνητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των σπιτιών που βγήκαν σε πλειστηριασμό αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες. Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, αφήνουν τους διαγωνισμούς να καταλήξουν άγονοι προκειμένου να επανέλθουν στον δεύτερο πλειστηριασμό στον οποίο το ακίνητο βγαίνει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Με την τακτική αυτή αποφεύγουν να στοκάρουν μικρά ακίνητα σε υψηλές τιμές. Στον δεύτερο πλειστηριασμό οι τιμές είναι 50% χαμηλότερες και έτσι έχουν σημαντικό περιθώριο να τα πουλήσουν σε καλύτερες τιμές στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν 332 πλειστηριασμοί. Από αυτούς ανεστάλησαν 96, αναβλήθηκαν οκτώ (κυρίως λόγω δικαστικών αποφάσεων), 95 ήταν επιτυχείς, ενώ κηρύχθηκαν άγονοι 133. Στα τραπεζικά καταστήματα βλέπουν δανειολήπτες που ήταν εξαφανισμένοι για αρκετά χρόνια χωρίς να δίνουν σημείο ζωής. Το μοντέλο που εφαρμόζουν οι τράπεζες γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να ζητούν άμεσα την καταβολή προκαταβολής ίσης με το 5% του δανείου ή και μέχρι το 10% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Μόλις δοθεί η προκαταβολή, η τράπεζα προχωρεί στη ρύθμιση του δανείου το οποίο προσαρμόζεται κατάλληλα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δανειολήπτη.