Γιατί τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να αποτελέσουν τα "χρυσά χαρτιά" το 2020

12/12/2019, 16:05
1

Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έζησαν ένα διάστημα πιέσεων τον τελευταίο ενάμισι μήνα και από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν οι αποδόσεις τους στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο σιγά σιγά επιστρέφουν και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών και μάλιστα καταλαμβάνουν σημαντική θέση στις στρατηγικές των διεθνών επενδυτικών οίκων για το 2020. Όπως πάντως και να έχει, το 2019 αποτελεί ήδη μία χρονιά-ορόσημο για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, καθώς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου "βυθίστηκε" κατά σχεδόν 70%, με τις εκλογές να ενισχύουν τη διάθεση των επενδυτών για ελληνικά assets.





Το διάλειμμα που σημειώθηκε στο ράλι των ελληνικών τίτλων σχετίζεται άμεσα με την πορεία που ακολούθησαν και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, όταν οι ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας άρχισαν να υποχωρούν, οδηγώντας και σε συρρίκνωση της "δεξαμενής" των ομολόγων διεθνώς που φέρουν αρνητικό επιτόκιο.





Συγκεκριμένα σήμερα αυτή η "κατηγορία" ομολόγων έχει αξία κάτω από τα 11 τρισ. δολ. όταν τον Σεπτέμβριο είχε αξία 17 τρισ. δολ. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του ρίσκου στην οποία προχώρησαν πολλά funds, κλείνοντας τα βιβλία τους για το έτος τον Νοέμβριο, άσκησε πιέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο αυτές οι πιέσεις αποδείχθηκαν παροδικές, όπως άλλωστε είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές οι οποίοι προβλέπουν πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αναγνώρισή της από τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τους ελληνικούς τίτλους.





Όπως σημείωσε και η Danske Bank, oι περισσότεροι επενδυτές κλείνουν τα "βιβλία" και τις θέσεις τους χωρίς να αναλαμβάνουν νέες, και έτσι τα spreads διευρύνονται, και αυτό συνηθίζεται στο τέλος του δ’ τριμήνου. Αυτό παρατηρείται επίσης και στα ιταλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα . Ωστόσο, όταν τα funds ξεκινήσουν τις στρατηγικές τους για το νέο έτος τα spreads θα αρχίζουν και πάλι να μειώνονται. Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ανακάμπτει πλέον, και αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω και τη νέα χρονιά.





Η στρατηγική της διατήρησης του μαξιλαριού ρευστότητας των 32 δισ. ευρώ περίπου που ακολουθεί ο ΟΔΔΗΧ και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και το 2020 αλλά και έως τη στιγμή που η Ελλάδα μπει στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα, έχει λειτουργήσει ως ένα σημαντικό όπλο, για τη διατήρηση της "δίψας" των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα και το επόμενο έτος.





Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα την τρέχουσα εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε από μείωση του ρίσκου των επενδυτών λόγω των σημαντικών εξελίξεων για τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα τις βρετανικές εκλογές και τις συνεδριάσεις των Fed και ΕΚΤ.





Τα ελληνικά ομόλογα όχι μόνο δεν ακολούθησαν μία επιφυλακτική πορεία αλλά κατάφεραν να υπεραποδώσουν όλων των ομολόγων διεθνώς, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά σχεδόν 13% από την περασμένη Παρασκευή και στο 1,36 από 1,57%, ενώ βρέθηκε στα μέσα της εβδομάδας ξανά χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση του ελληνικού 5ετούς κρατικού τίτλου, με την απόδοσή του σήμερα να διαμορφώνεται στο 0,52% από 0,72% την περασμένη εβδομάδα, έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξης του 28% και έχοντας κοντράρει την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου.





Παράλληλα, άλλο ένα σημαντικό ορόσημο καταγράφηκε την Τετάρτη μετά τη νέα μεγάλη βουτιά του επιτοκίου στα έντοκα 12μήνου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,07% από 0,29% πριν, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 1,81 φορές, ενώ προηγήθηκαν τρεις εκδόσεις εντόκων τους δύο προηγούμενους μήνες, μικρότερης διάρκειας, κατά τις οποίες η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο.





Ακόμα και η "αυστηρή" όπως έχουμε συνηθίσει, Citigroup, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, σημείωσε πως η κατάκτηση της "επενδυτικής βαθμίδας" είναι ένα πιθανό στοίχημα για τη χώρα μας ακόμα και το επόμενο έτος. Όπως σημείωσε, οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας το επόμενο έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειώσει απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads, τόνισε η Citi η οποία και συστήνει στους πελάτες της την αγορά ελληνικών ομολόγων.





Ακόμα και ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ, ενώ προέβλεψε ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.