ΕΛΠΕ: Σε λειτουργία ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα

05/12/2018, 11:19
1

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα της Ελλάδας, ισχύος 8,99 μεγαβάτ έθεσε σε λειτουργία η «ΑΤΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», θυγατρική της «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας.

Το έργο θα παράγει ετησίως περί τις 13.000 MWh πράσινης ενέργειας, που καλύπτουν τις ετήσιες ανάγκες τουλάχιστον 4.000 νοικοκυριών ενώ με τη λειτουργία του θα αποφευχθεί η έκλυση περίπου 15.000 τόνων CO2 τον χρόνο.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 140 στρεμμάτων και αποτελείται από 27.260 φωτοβολταϊκές γεννήτριες (πλαίσια). Η κατασκευή του έγινε από την εταιρεία JUWI Hellas AE, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 και ολοκληρώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Σημαντικός αριθμός εταιρειών, αλλά και εργαζομένων που απασχολήθηκαν για την κατασκευή και ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού σταθμού, προήλθαν από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Το σύστημα συμμετείχε επιτυχώς στον δημόσιο πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016 της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και συνδέθηκε ήδη με το δίκτυο, ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία είχε τεθεί από τις 17 Οκτωβρίου 2018.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, επεσήμανε: «Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, για ανάπτυξη σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ».

Από την πλευρά του ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Δ/ντης Ανάπτυξης και Λειτουργίας της «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΤΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», τόνισε: «Στο έργο αυτό, που είναι το μεγαλύτερο του χαρτοφυλακίου της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, εφαρμόσαμε σημαντικές καινοτομίες και στον σχεδιασμό και την κατασκευή του. Το χαρτοφυλάκιο των πλέον των 200 MW φωτοβολταϊκών μας έργων, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για τα επόμενα χρόνια ».