Ο σκοτεινός ρόλος της Μαριλίζας

02/12/2018, 20:06
1

Στον κρίσιμο ρόλο της αλλαγής κλίματος φαίνεται να έχει στρατευθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Μαριλίζα, πλέον, θα πάρει υπό τις πλάτες της μία πολύ σημαντική αποστολή. Να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στον πληθυσμό μέσα από την εξαγγελία νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Εκτιμάται από τους επιτελείς του Μαξίμου ότι μέσα στο 2019 που θα έχουν τελειώσει οι αναταράξεις από την έξοδο του μνημονίου και μετά τον Φλεβάρη-Μάρτιο που θα λήξει ο έλεγχος των «θεσμών», η κυβέρνηση θα έχει έναν μικρό αλλά ανοικτό ορίζοντα πολιτικών κινήσεων που μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα που έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις που βρίσκουν την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίζει και την αυτοδυναμία. Αφού, λοιπόν, με κίνηση ματ δέσμευσε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τις «απολύσεις» των ιερέων από το Δημόσιο, τώρα τάζει όχι μόνο την πρόσληψη 15.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων αλλά ισχυρίζεται ότι αυτές θα γίνουν μέσα στο 2019. Η Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έγινε γνωστή ως «στρατιώτης» της παράταξης, βάζοντας πλάτη στους κομματικούς σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση της γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, σε αναβαθμισμένο ρόλο –μιας και σχεδόν μόνη της κουβαλάει την πρόσφατη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά – λειτουργεί ως λοχαγός στα μετερίζια του νέου της κόμματος, βάζοντας πλάτη στο νέο της πολιτικό αφεντικό, τον Αλέξη Τσίπρα, και στην πολιτική του των προεκλογικών παροχών. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανασυγκροτήσει το Δημόσιο με 8.000 τακτικές προσλήψεις, επιπλέον 3.257 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και 4.500 στην ειδική αγωγή. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2019 εφαρμόζεται ο κανόνας 1 προς 1 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρόσληψη γίνεται στη θέση του αποχωρήσαντος.
Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 692.907, το 2014 576.856 και τον Αύγουστο του 2018 566.511. Μιλώντας για την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο την απέδωσε στα εξής: «Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν μπλοκαριστεί όλες οι προσλήψεις και τις έκανε η επόμενη κυβέρνηση, αποκαταστάθηκαν οι 3.000 που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και συνυπολογίζεται το κόστος των αναδρομικών. Οι μισθοί είναι παγωμένοι στο Δημόσιο, δεν υπάρχει καμία μισθολογική αύξηση».

Κομματικός στρατός
Ωστόσο, τα στοιχεία διαψεύδουν την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Σύμφωνα με την «Εργάνη», μέσα σε τρία χρόνια οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στο Δημόσιο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου είτε αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, αλλά και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών, σε υπουργεία κ.λ.π. είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται κατά 16,7%.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισθοί αυξήθηκαν από τα 1.286,6 ευρώ που ήταν το 2014 στα 1.502 ευρώ το 2017.Την ίδια περίοδο, με βάση επίσης τα στοιχεία της «Εργάνης», μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9%, έπεσε δηλαδή ο μέσος μισθός από τα 1.011,2 ευρώ το 2014 στα 982,4 ευρώ το 2017, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία ο ένας στους τέσσερεις εργαζόμενους έχει μισθό πείνας στα 500 ευρώ.
Ακόμη, από την επεξεργασία των δεδομένων που δημοσιεύονται στο «μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου», φαίνεται ότι το άθροισμα τακτικού και έκτακτου προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στα εκατοντάδες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, έφτασε τον Δεκέμβριο του 2017 στις 698.727 άτομα και παρουσιάζεται αυξημένο κατά 21.924 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Ο αριθμός των συμβασιούχων, επίσης, έχει υπερδιπλασιαστεί και από τους 40.000 που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει τους 100.000. Έρχεται λοιπόν τώρα η κ. Ξενογιαννακοπούλου να μιλήσει προεκλογικά για τουλάχιστον 15.000 προσλήψεις στέλνοντας μηνύματα στους ψηφοφόρους και θέτοντάς τους σε ομηρεία. Η περίπτωση των προσλήψεων, πάντως, θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταγγέλλει ότι υπάρχουν χιλιάδες που γίνονται από το… παράθυρο, χωρίς δηλαδή διαδικασίες ΑΣΕΠ.