Ζέφη Δημαδάμα: «Για ποια ανάκαμψη συζητάμε;»

02/12/2018, 20:20
1

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ασκεί η
Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PESWOMEN) και αναπληρώτρια γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα χαρακτηρίζει φιλοδωρήματα και επιδόματα εξαθλίωσης τα οποία δυστυχώς, όπως λέει, απαξιώνουν αυτούς οι οποίοι αναζητούν δουλειά και αξιοπρέπεια. Αναπτύσσει το «Σχέδιο Ελλάδα» του κόμματός της για την ανάπτυξη και την ευημερία και αναφερόμενη στη συζήτηση για συναίνεση σημειώνει ότι αυτή οικοδομείται με αρχές και σεβασμό και όχι με ψέματα και «κουτοπονηριές».

Συνέντευξη στη Σοφία Λάκου

- Παρουσιάστηκε πρόσφατα η πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την «Οικονομική Ανάκαμψη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Κατά πόσο απαραίτητη είναι μια τέτοια πρωτοβουλία όταν η κυβέρνηση οργανώνει τις δικές της παροχές, επιδόματα και σχέδιο;

- Κανένα σχέδιο δεν παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Αντίθετα έχει δεσμεύσει τη χώρα με δυσβάστακτα υπερπλεονάσματα τα οποία μόνο στην ανάπτυξη δεν οδηγούν, ενώ ταυτόχρονα φτωχοποιούν τους πολίτες. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τους υπέρμετρους φόρους; Την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Τον νόμο Κατρούγκαλου και τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης; Τα 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών; Τη δημόσια παιδεία και υγεία που υποβαθμίζονται; Ή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που απειλούν ακόμη και την πρώτη κατοικία μετά το τέλος του έτους με την εκπνοή του νόμου 3869 του ΠΑΣΟΚ; Η δική μας πρόταση, η οποία υλοποιεί μέρους του «Σχεδίου Ελλάδα», του δικού μας σχεδίου για την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι παραπάνω από απαραίτητη. Ένα συγκροτημένοσχέδιο με κοστολογημένα μέτρα, στοχευμένα στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανακούφιση των πολιτών αλλά και στην κοινωνική δικαιοσύνη για την οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί απροκάλυπτα. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει φιλοδωρήματα και επιδόματα εξαθλίωσης τα οποία δυστυχώς απαξιώνουν αυτούς οι οποίοι αναζητούν δουλειά και αξιοπρέπεια.

- Πείτε μας ενδεικτικά κάποια μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την Οικονομική Ανάκαμψη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
- Τα μέτρα τα οποία προτείνονται συμπεριλαμβάνονται σε βασικούς άξονες και θα σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια μέτρα ανά κατηγορία, ενώ μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στην πρόταση νόμου μας: α) Στήριξη των ΜΜε και ελεύθερων επαγγελματιών με μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 20%, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα. β) Μέτρα στήριξης των αγροτών με τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών, την καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου. γ) Ενίσχυση των εργαζομένων και ανέργων και αντιμετώπιση της παγίδας την επιδοτούμενης φτώχειας η οποία περιθωριοποιεί, απαξιώνει και εξαρτά αυτούς τους ανθρώπους από την «ελεημοσύνη» της εκαστοτε κυβέρνησης. δ) Άρση ακραίων αδικιών και ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού νόμου 4387/2016 όπως αντιμετώπιση της αδικίας για τις συντάξεις χηρείας, στήριξη των ΑμΕΑ. ε) Άμεση στήριξη μικρομεσαίων δανειοληπτών. στ) στήριξη των νέων, διαγενεακή αλληλεγγύη και πολλά ακόμη εξειδικευμένα μέτρα.

- Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να κατηγορεί την αντιπολίτευση και το ΚίνημαΑλλαγής, για έλλειψη στήριξης και για στείρα αντιπολίτευση ενώ η χώρα βαδίζει σε ανάκαμψη.
- Για ποια ανάκαμψη συζητάμε; Παραπάνω αναφέρθηκε αναλυτικά η πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη! Και η κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος διχασμού των Ελλήνων και των Ελληνίδων δηκτικά αναφέρεται στην έλλειψη συναίνεσης! Η συναίνεση οικοδομείται με αρχές, με σεβασμό, με αξιοπρέπεια και όχι με ψέματα και «κουτοπονηριές». Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο υιοθέτησαν και εφαρμόζουν τη χειρότερη εκδοχή λαϊκισμού και εκχυδαϊσμού της πολιτικής ζωής στη χώρα μας. Καθημερινά, στελέχη της κυβέρνησης και υπουργοί καθυβρίζουν απλούς πολίτες ή πολιτικούς αντιπάλους τους με αδιανόητους χαρακτηρισμούς. Είναι λυπηρό μετά από 4 χρόνια στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός, ο οποίος «συνδιοργάνωνε τις πλατείες της μισαλλοδοξίας», ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια και έφερε ακόμη ένα που εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη, που επιβάρυνε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τη χώρα με τον περιβόητο κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο, να κρίνει για το Κίνημα Αλλαγής! Τη δημοκρατική παράταξη η οποία κράτησε τη χώρα όρθια στα πολύ δύσκολα!
ΕΝΘΕΤΟ
ΤΙΤΛΟΣ
«Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι πλέον ορατές»
- Και τέλος κυρία Δημαδάμα ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το σημαντικότερο ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο αλλά εθνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια;
- Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη είναι πλέον ορατές. Τα πισωγυρίσματα στις πολιτικές, ιδίως μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, θα επιβαρύνουν δυστυχώς το περιβάλλον πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις» (2018) στην Ελλάδα για το διάστημα 2046-2065 εκτιμάται ότι θα ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως βροχές, καύσωνες, τυφώνες. Επίσης, θα σημειωθεί αύξηση κατά 3,8 C κατά τόπους η θερμοκρασία, εκτιμάται η μείωση κατά 12% των βροχοπτώσεων, ενώ εκτιμάται αύξηση 20 έως 50 εκατοστά της στάθμης της θάλασσας! Αντιλαμβανόμαστε εύκολα τις επιπτώσεις θα έχουν τα παραπάνω στην υγεία μας, στο κόστος της ενέργειας, στις υποδομές, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό μας. Χρειάζεται αφύπνιση και δράση τώρα με ουσιαστική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με εθνικές και τολμηρές ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές.