Ο Νίκος Ταχιάος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

26/11/2018, 23:04
1

Ο Νίκος Ταχιάος θα είναι ο υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας για να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Την υποψηφιότητα Ταχιάου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη πριν από λίγο, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Θεσσαλονίκης, απ' τους πρωτεργάτες μάλιστα της πολιτιστικής ανάδειξης της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Ταχιάος, τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα, διετέλεσε αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος από το 1987 μέχρι και το 2006. Μεταξύ άλλων αξιωμάτων που κατείχε κατά καιρούς, το διάστημα 2007-2009 διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είναι αδελφός της Χριστίνας Ταχιάου, πρώην βουλευτή με το Ποτάμι.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι Θεσσαλονικιός και κατάγεται από μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στην Θεσσαλονίκη. Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

Πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι και ενδεικτικό της ανοιχτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του. Κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ένας από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων.

Η σχέση του, τέλος, με τη ΝΔ είναι μακρά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.