Ρεκόρ για πίνακα του Ρενέ Μαγκρίτ

21/11/2018, 18:17
1

Ένας πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ πωλήθηκε αντί 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων καταρρίπτοντας το ρεκόρ για τον Βέλγο ζωγράφο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της φθινοπωρινής δημοπρασίας του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας «Le Principe du plaisir, Portrait of Edward James» («Η αρχή της ευχαρίστησης, πορτραίτο του 'Εντουαρντ Τζέιμς») του 1937 εκθρόνισε την «Ευαίσθητη χορδή» («Le corde sensible») που πωλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 στο Λονδίνο αντί 14,4 εκατ. στερλινών, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων, δηλαδή 17,9 εκατ. δολάρια. Οι εκτιμητές του οίκου Sotheby's υπολόγιζαν την αξία του πίνακα μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Επτά συλλέκτες –αριθμός ιδιαίτερα υψηλός– έκαναν προσφορές για να τον αποκτήσουν.



Αρκετά ακόμη έργα ξεπέρασαν την εκτιμώμενη αξία τους, όπως το «Improvisation auf mahagoni» του ρωσικής καταγωγής ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι που πωλήθηκε αντί 24,2 εκατ. δολάρια. Οι εκτιμητές του Sotheby's το υπολόγιζαν μεταξύ 15 και 20 εκατ..

Μικρή αναποδιά για το σημαντικότερο κομμάτι της δημοπρασίας: ο πίνακας «Pre - War Pageant» του Μάρσντεν Χάρτλεϊ, που θεωρείται ένα από τα πρώτα εντελώς αφηρημένα έργα στην ιστορία της αμερικανικής τέχνης, δεν βρήκε αγοραστή. Το έργο εκτιμάτο στα 30 εκατομμύρια δολάρια, τιμή σχεδόν πενταπλάσια του σημερινού ρεκόρ για τον Αμερικανό ζωγράφο (6,3 εκατομμύρια δολάρια), το οποίο φιλοτέχνησε σε μια παρατεταμένη παραμονή του στο Βερολίνο.

Βαν Γκογκ χωρίς αγοραστή

Ήδη την περασμένη Κυριακή ο πίνακας «Coin de jardin avec papillons» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η αξία του οποίου εκτιμάτο στα 40 εκατ. δολάρια, δεν είχε βρει αγοραστή στη δημοπρασία του Christie's, που ήταν αφιερωμένη στον ιμπρεσιονισμό και στη μοντέρνα τέχνη. Μετά τη δημοπρασία ο Κρίστις ανακοίνωσε ότι σίγουρα θα βρεθεί αγοραστής για την απεικόνιση αυτής της γωνιάς ενός κήπου με πεταλούδες στην Ανιέρ, στη Γαλλία, έργο της παρισινής περιόδου του Βαν Γκογκ.