Κομισιόν: Διθύραμβοι Μοσκοβισί για Ελλάδα

21/11/2018, 15:50
1

Στην κατηγορία των σύμφωνων (compliant) με τους στόχους της Επιτροπής κατατάσσεται ο ελληνικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί. Γνωμοδοτώντας για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός αρκεί για να πιάσει η Ελληνική οικονομία τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% και να εφαρμώσει επιπλέον μέτρα που επιλέγει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Επιτροπή άλλαξε πρόβλεψη της ανάπτυξης για την οικονομία από 2% σε 2.3% για το 2019 και δήλωσε πως στο τέλος το πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% θα οδηγήσει σε πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης της τάξεως του 0.25% επί του ΑΕΠ. Στη συνέχεια ο Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η προσπάθεια επίτευξης ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις.

Η τελική απόφαση για την επικύρωση του Ελληνικού προϋπολογισμού θα ληφθεί στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Θετική εικόνα για την Ευρωζώνη

Ο Επίτροπος είπε πως το 2019, η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε έναν αριθμό ανθρώπων ρεκόρ και βγάζοντας εκατομμύρια από τη φτώχεια. Παράλληλα η απασχόληση έχει ανέλθει σε ένα ρεκόρ 239 εκατομμυρίων ανθρώπων και η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται τώρα στον έκτο χρόνο της αδιάλειπτης ανάπτυξης. Ενδιαφέρον έχει πως η διασπορά των ρυθμών ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ είναι η μικρότερη στην ιστορία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσονται με παρόμοιους (αν και σχετικά αργούς) ρυθμούς.

Τα ρίσκα

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι "δεν υπάρχει επαρκής αύξηση της παραγωγικότητας, παραμένει η ανισότητα εισοδήματος και η μείωση της φτώχειας κινείται με χαμηλούς ρυθμούς. Παράλληλα η Ευρωζώνη υποφέρει από υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και άλλες μακροοικονομικές ανισορροπίες τις οποίες η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως "επιμένουσες αδυναμίες".

Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την αύξηση του προστατευτισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και των κρατών μελών της) με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και την σχετικά αργή διάδοση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με ΗΠΑ - Κίνα.

Βαθαίνει το χάσμα με Ιταλία

Η Επιτροπή βρίσκει πως υπάρχει ο Ιταλικός προϋπολογισμός υποφέρει από "σοβαρότατο ρίσκο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Επιτροπής" και αυτό θα οδήγηση στο πρώτο βήμα προς κυρώσεις για την Ιταλία.

Μετά την αρνητική αυτή κρίση της Επιτροπής τα κράτη μέλη θα έχουν 2 εβδομάδες για να εξετάσουν Ιταλικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουν με τη κρίση της Επιτροπής και η τελευταία θα ξεκινήσει τυπικά μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στο Δεκέμβριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει τη διαδικασία και η Ιταλία θα έχει τρεις με έξι μήνες να συμμορφωθεί αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ το Σάββατο για δείπνο εργασίας όπου βεβαίως θα συζητήσουν το θέμα.