Ο Τραμπ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος πολιτικός των ΗΠΑ

14/11/2018, 16:48
Ο Τραμπ δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος πολιτικός των ΗΠΑ

O κληρονόμος του ξενοδοχείου Hyatt και ο μεγαλύτερος δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ έδωσε το ποσό ρεκόρ των $171,5 εκατ., από τα δικά του χρήματα, για την εκστρατεία του και έγινε ο νέος κυβερνήτης του Ιλινόις. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Πρίτσκερ κατάλαβε πως τελικά άξιζε που δαπάνησε τόσα χρήματα. Σύμφωνα με τα μέσα, ο Πρίτσκερ κέρδισε τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μπρους Ρόνερ με ποσοστό 31%. Μόλις αναλάβει καθήκοντα ο Πρίτσκερ θα είναι ο πλουσιότερος πολιτικός της χώρας, με την αξία του να υπολογίζεται στα $3,2 δισ. ξεπερνώντας τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος κρατούσε μέχρι πρότινος τον συγκεκριμένο τίτλο με την περιουσία του να αποτιμάται στα $3,1 δισ.
«Ξέρω πως υπήρξα τυχερός στη ζωή μου, με καλή οικογένεια και με πόρους, που μου πρόσφεραν σπουδαία εκπαίδευση και μου έδωσαν τη δυνατότητα να ακολουθήσω τα όνειρά μου» δήλωσε ο Πρίτσκερ όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Απρίλιο του 2017. Η περιουσία του προέρχεται από την αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt η οποία ιδρύθηκε από τον θείο του Τζέι το 1957 και διευθύνεται από τον πατέρα του Ντόναλντ. Παρ’ όλα αυτά ο Πρίτσκερ δεν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern το 1993. Τρία χρόνια αργότερα, ο Πρίτσκερ μαζί με τον αδερφό του Άντονι ίδρυσαν τη δική τους επενδυτική εταιρεία Πριτσκερ Γκρουπ. Η εταιρεία, από τη οποία ο Πρίτσκερ αποχώρησε, έχει συμμετοχή στη SpaceX του Elon Musk.

Ρεκόρ εκατομμυρίων

Κατά τη διάρκεια των εκλογών τα χρήματα που έδωσαν οι υποψήφιοι έφτασαν στο ποσό - ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων. Ο Πρίτσκερ ξεχώρισε καθώς πραγματοποίησε νέο ρεκόρ στην αυτοχρηματοδότηση. Το Forbes υπολογίζει ότι για την εκστρατεία του έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα που προέρχονται από την προσωπική περιουσία, στην ιστορία των ΗΠΑ, $171,5 εκατ. Ο Ρόνερ δαπάνησε $ 57,8 εκατ. για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2015 και το 2016. Η Μεγκ Γουίτμαν κρατούσε το συγκεκριμένο ρεκόρ αφού είχε δαπανήσει $144 εκατ. για την αποτυχημένη της προσπάθεια στην Καλιφόρνια το 2014. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ είχε ξοδέψει περίπου $60 δισ. στον δικό του κυβερνητικό αγώνα το 2010. «Λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση της εκστρατείας, είναι ολοφάνερο πως δεν είναι εύκολο να κατέβει κάποιος υποψήφιος εκτός εάν είναι πλούσιος ή έχει πλούσιους φίλους. Αυτό περιορίζει την επιλογή των ψηφοφόρων γιατί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι πλούσιοι έχουν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα της δημόσιας πολιτικής σε σχέση με τους υπόλοιπους» δηλώνει ο ανώτερος σύμβουλος του Brennan Center for Justice της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Εάν οι μόνοι που μπορούν ποτέ να αναλάβουν καθήκοντα είναι οι πλούσιοι άνθρωποι, αυτό στρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιλύει τα πολιτικά προβλήματα που επηρεάζουν όλους».

Ποσά που ζαλίζουν

Καθώς ο Πρίτσκερ χρηματοδότησε τη δική του προσπάθεια, ο αντίπαλός του, ο κυβερνήτης Ρόνερ, όχι μόνο δαπάνησε εκατομμύρια για την εκστρατεία του αλλά πήρε και πολλά εκατομμύρια από τον δισεκατομμυριούχο Κεν Γκρίφιν. Ο δισεκατομμυριούχος, που διαθέτει hedge fund στο Σικάγο, ξόδεψε $22,5 εκατ. το 2017 για να βοηθήσει την επανεκλογή του Ρόνερ. Η συνεισφορά του ήταν και η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Χρήματος στην Πολιτική. Κατείχε το ίδιο ρεκόρ το 2014 όταν έδωσε $13,6 εκατ. στο Ρόνερ. Εκτός από τη χρηματοδότηση της δικής του εκστρατείας, ο Πρίτσκερ έδωσε το 2018 $661.000 σε Δημοκρατικούς υποψήφιους και σε επιτροπές πολιτικής δράσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή. Πριν από τη δική του υποψηφιότητα ο Πρίτσκερ είχε επενδύσει εκατομμύρια υποστηρίζοντας Δημοκρατικούς και συγκεκριμένα το 2016 ξόδεψε περίπου $14 εκατ. για την υποστήριξή υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. «Η Χίλαρι, πιστεύω, καταλαβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο πως να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNN Money τον Μάιο του 2016. Αντίθετα ο αδερφός του, Άντονι, έδωσε περίπου $1 εκατ. σε Ρεπουμπλικάνους και στο Ελευθεριακό Κόμμα το 2016. Έδωσε επίσης $220.000 σε Ρεπουμπλικάνους το 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως η αδερφή τους, Πένι Πρίτσκερ, επίσης δισεκατομμυριούχος, υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ υπό τον Μπάρκα Ομπάμα από το 2013 έως και τις αρχές του 2017.