Όλη η αλήθεια για τη σύμβαση ΔΕΠΑ - ELFE

12/11/2018, 22:00
2_elfe

Εντύπωση προκαλεί η αναπαραγωγή από τη Νέα Δημοκρατία ενός φακέλου που περιλαμβάνει στοιχεία για τη δήθεν σκανδαλώδη σύμβαση της ΔΕΠΑ με τα ELFE.
Στην ουσία πρόκειται για ένα κατασκεύασμα και μια σκευωρία που πήγαν να στήσουν κάποιοι παράγοντες της ΔΕΠΑ συνεπικουρούμενοι από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Για χρόνια τώρα μια συμμορία επιχειρεί να απαξιώσει την τελευταία εναπομείνουσα βιομηχανία λιπασμάτων στη χώρα, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική ανάπτυξη και στην οικονομία της χώρας. Γιαυτό προκαλεί απορία πώς ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία, που εμφανίζεται να υπερασπίζεται την ανάπτυξη, υιοθετεί κείμενα τα οποία διακινούνται από ύποπτα συμφέροντα και από πρόσωπα με σκοτεινό παρελθόν, ύποπτο παρόν και αβέβαιο μέλλον.

Έγκλημα η υπονόμευση

Γιατί συνιστά έγκλημα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος να υπονομεύεται μια τεράστια βιομηχανική μονάδα η οποία αναγκάζεται να πληρώνει κάθε μήνα καπέλο 560.000 ευρώ για προμήθεια φυσικού αερίου από μια μονοπωλιακή επιχείρηση όπως η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο σε βάρος της μοναδικής βιομηχανίας λιπασμάτων που θα έπρεπε να είχε αναδείξει η Νέα Δημοκρατία, η οποία υποτίθεται προστατεύει την ιδιωτική πρωτοβουλία, και όχι να σπεκουλάρει τα συμφέροντα εκείνα που επιχειρούν να βάλουν λουκέτο στα ELFE.
Κόλαφος για τη συμμορία των ανώνυμων επιστολογράφων που στήνει δικογραφίες και παραπομπές με χαλκευμένα στοιχεία συνιστούν οι αποκαλύψεις και τα πραγματικά γεγονότα για τη σχέση ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ELFE.

Η αλήθεια με στοιχεία και αριθμούς

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει και για να ενημερωθούν κάποιοι νομικοί σύμβουλοι με μεγάλες αποδοχές και ο διαχρονικός επικοινωνιολόγος της συμφοράς της ΔΕΠΑ με τις «μεγάλες επιστροφές», σας παραθέτουμε όλη την αλήθεια με στοιχεία και αριθμούς.

Πρώτον: Όταν η Ελληνική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων πουλήθηκε στην ELFE τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ έφταναν τα 94 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον: Με τη νέα ιδιοκτησία της τα λιπάσματα δεν αύξησαν το χρέος προς τη ΔΕΠΑ. Το ποσό εμφανίζεται μεγαλύτερο εξαιτίας των τόκων υπερημερίας.

Τρίτον: Κάθε μήνα η ΔΕΠΑ, μια επιχείρηση που έχει επί της ουσίας μονοπωλιακό χαρακτήρα, εισπράττει από τα ELFE ένα εκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου. Το κέρδος για τη ΔΕΠΑ από τη σύμβαση για τα λιπάσματα είναι 560.000 ευρώ τον μήνα, ποσό ληστρικό που αποκαλύπτει το μέγεθος της υπερτιμολόγησης.

Τέταρτον: Οι μεταχρονολογημένες επιταγές που είχαν δοθεί από τα ELFE στη ΔΕΠΑ πληρώθηκαν κανονικά και αυτό αποκαλύπτεται από την κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Πέμπτον: Η ΔΕΠΑ υποχρεώθηκε να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την ELFE, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της, μετά από αποφάσεις των δικαστηρίων και όχι με χαριστικές πράξεις όπως ψευδώς αναφέρουν αυτοί που έστησαν τη σκευωρία.

Έκτον: Τα ELFE αποτελούν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο στην περιοχή της Μακεδονίας, από τον οποίο ζουν χίλιες οικογένειες, ενώ η παραγωγή λιπασμάτων συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Έβδομον: Η απομάκρυνση του Θόδωρου Κιτσάκου από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν έχει σχέση με τα ELFE αλλά οφείλεται αποκλειστικά στη διαφωνία που είχε με τον υπουργό Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Όγδοον: Η συμβατική σχέση της ΔΕΠΑ με την ELFE χρονολογείται από το 1996. Αντιλαμβάνεστε σε τι βάθος χρόνου και με δεδομένο ότι τα λιπάσματα πλήρωναν κάθε μήνα καπέλο 560.000 ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου πόσα υπερκέρδη έχει αποκομίσει η ΔΕΠΑ. Σε συνδυασμό με την είσπραξη από το Δημόσιο του ΦΠΑ, του ΦΜΥ και άλλων φορολογιών, η βιομηχανία αυτή έχει καθοριστική συμβολή στα δημόσια έσοδα. Άλλωστε, πρόκειται για την τελευταία εναπομείνασα λιπασματοβιομηχανία της χώρας και τον μεγαλύτερο βιομηχανικό πελάτη της ΔΕΠΑ, με ετήσιες καταναλώσεις που φτάνουν τα 140 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η λειτουργία της βιομηχανίας έχει γενικότερη σημασία για την περιοχή. Ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας της θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην απασχόληση στον νομό Καβάλας και στον εφοδιασμό των αγροτών με λιπάσματα εγχώριας παραγωγής.

Ένατον: Στη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης κατέστη σαφές ότι η διακοπή λειτουργίας της ELFE λόγω της διακοπής φυσικού αερίου δεν ήταν επιθυμητή ενέργεια γιατί θα δημιουργούσε μεγάλη κρίση στην περιοχή της Καβάλας. Αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη ήταν επίσης το Υπουργείο Ανάπτυξης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ.

Δέκατον: Η ΔΕΠΑ δεν υπέστη καμία οικονομική ζημία από τη σύμβαση με την ELFE. Όπως προκύπτει και από την κατάθεση Κιτσάκου, η αξία του φυσικού αερίου με το οποίο προμήθευε η ΔΕΠΑ την ELFE εξοφλήθηκε ολοσχερώς μέσω της είσπραξης μεταχρονολογημένων επιταγών πελατών…